Naar hoofdinhoud

Een beetje Triple-C werkt niet

Gepubliceerd op: 15-03-2022

‘Menswaardig begeleiden, organiseren en coachen.' Begeleid je mensen met (verstandelijke) beperkingen die daarnaast gedragsproblemen of psychische problemen hebben? Dan is Triple-C een handig behandel- en begeleidingsmodel.

Hoe werkt Triple-C?

De drie C’s van Triple-C staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Cliënten ervaren het gewone leven doordat je in de begeleiding:

  • Uitgaat van hun menselijke behoeften.
  • Een onvoorwaardelijke begeleiding biedt (relatieopbouw).
  • Samenwerkt aan betekenisvolle daginvulling (competentieopbouw).
  • Probleemgedrag ziet als signaal van onvervulde menselijke behoefte. 

Voor meer informatie over Triple-C, bekijk de video. 

Casus

Tjerk is een man van 28 jaar met een licht verstandelijke beperking. Zijn emotionele ontwikkeling heeft gelijkenissen met een 3-jarige. Tjerk verveelde zich. 

Zijn dag was gevuld met t.v. kijken. Samen met een begeleider heeft Tjerk een spelcomputer gekocht. Vanaf dat moment hebben begeleiders geen contact meer met Tjerk. Hij zegt 'gamen is mijn nieuwe hobby'. Doordat hij nu ook in het verre buitenland gamevrienden heeft, gamet hij nu ook ’s nachts. 

Gemaakte afspraken komt hij niet meer na en hij maakt zijn kamer niet meer schoon. 

Tjerk wordt heel boos als de begeleiding hem daarop wordt aanspreekt. Hoe laten we Tjerk het gewone leven weer ervaren met onvoorwaardelijke begeleiding en een betekenisvolle daginvulling?

Ervaringen Alliade (voorheen Talant)  

‘Het ging om cliënten voor wie je graag een betere kwaliteit van leven wilt, maar niet zo snel verbetermogelijkheden ziet. Het Centrum voor Consultatie en Expertise raadde ons Triple-C aan, maar dan wel onder begeleiding van Dick van de Weerd van ASVZ. Hij is bedenker van de methode en kent de randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie.’ ‘We merkten dat de kennis over de methodiek binnen onze organisatie erg versnipperd raakte. Daarom hadden we behoefte aan een coördinatiepunt dat tegelijk meedenkt in hoe Triple-C ook echt door mensen kan worden toegepast zoals het is bedoeld. Ook steunen we daarmee de kennisuitwisseling en het leerproces in onze organisatie.’

Wil je het hele verhaal lezen? Klik dan op de link. 

Aan de slag!

Wil je meteen aan de slag met Triple-C? Download dan het materiaal onderaan de pagina bij Downloads. 

Onderbouwing 

ASVZ heeft Triple-C ontwikkeld en gebruikt de methode zelf intensief in de praktijk. Ook andere organisaties die Triple-C gebruiken zijn heel positief.
 
ASVZ en Tilburg University doen naar naar de effectiviteit van Triple-C. De wetenschappelijke publicatie vind je door op de link te klikken.

  • Research-based: Kennis op basis van onderzoek.
  • Practice-based: Kennis op basis van praktijkervaringen. 

.

Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van Triple-C, of stuur een mail naar triple-c@asvz.nl.​

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

ASVZ

Programma's / projecten

Begeleiding à la carte