Naar hoofdinhoud Naar footer

Gebruik kennisproducten voor specifieke groepen

Gepubliceerd op: 13-01-2020

In de gehandicaptenzorg heb je te maken met verschillende groepen mensen die allemaal om een ander soort begeleiding vragen. Dan is het handig dat je hulpmiddelen, methodieken en tips overzichtelijk op één plek kunt vinden. Daarvoor hebben we de leidraden ontwikkeld.

YouTube video thumbnail

Leidraad is een verzameling kennisproducten

Een leidraad is een verzameling kennisproducten die hoort bij een specifieke doelgroep. Denk hierbij aan mensen met meervoudige beperkingen (EMB), ouderen met een beperking of mensen met een licht verstandelijke beperking bij wie ook sprake is van problematisch middelengebruik. Dit jaar werken we aan de leidraad NAH in het vizier. Al deze groepen hebben namelijk zo hun eigen problemen en mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om dementie bij ouderen met een beperking te herkennen. Terwijl je dat natuurlijk wel wilt om hen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Snel en overzichtelijk kennis op een rij   

De leidraad gebruik je om kennisproducten snel te vinden, of om inspiratie op te doen voor nieuwe producten die je verder helpen. In alle kennisproducten vind je een praktijkvoorbeeld (casus) en een ondersteuningsvraag. Zo heb je kennis in één oogopslag beschikbaar, waardoor je direct aan de slag kunt met de tools. Of je nou een begeleider, naaste, vrijwilliger of andere betrokkene bent. Ook jouw kennis is trouwens waardevol en kun je toevoegen. Zou houden we de leidraden samen up-to-date.

Benieuwd? 

Neem een kijkje bij de leidraden:  

Kennisproducten van de leidraad Ouderen in het vizier

Kennisproducten van de leidraad EMB in het vizier

Kennisproducten van de leidraad LVB in het vizier

“De afgelopen jaren is er in Nederland heel veel ontwikkeld rondom het thema LVB en verslaving. De leidraad LVB in het vizier geeft hier een mooi overzicht van”, vertelt Joanneke van der Nagel. Neomi van Duijvenbode: “Veel van de methodieken zijn nog onvoldoende bekend of worden nog niet ingezet in de praktijk. Wij hopen dat de leidraad dit kan verbeteren.”  

Maak jij al gebruik van de leidraden?   

Inspireer anderen en laat het ons weten. En misschien word jij dan wel in het zonnetje gezet op ons Kennisplein. Vertel ons bijvoorbeeld welk kennisproduct uit welke leidraad jou het meest heeft geholpen en waarom. Stuur een e-mail aan: info@kennispleingehandicaptensector.nl met in de onderwerpregel ‘ervaring leidraad’.

Tips

Wil je de leidraad ‘EMB in het vizier’ toepassen in je eigen organisatie? 

Maak gebruik van deze tips!

​Over Gewoon Bijzonder – In het vizier trajecten  

De leidraden zijn ontwikkeld voor Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten dat betere zorg en ondersteuning wil realiseren voor mensen met een beperking. Onderzoek is van en voor iedereen. Daarom nemen we je graag mee in het lopende onderzoek en de resultaten. Dat gebeurt onder andere binnen de ‘in het vizier’ trajecten. 'In het vizier' haalt kennis op uit de praktijk, bundelt deze en maakt informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg.

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands