Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

LVB en middelengebruik in het vizier

lvb-gewoon-bijzonderMet het project ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ (onderdeel van Gewoon Bijzonder) hebben we als doel dat mensen met LVB en problematisch middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken.

lvb-vizier-vragenlijst-stoornis-middelengebruik-gewoon-bijzonder

Waarom LVB en middelengebruik in het vizier?

Gesprekstool

Jellinek Preventie - één van de deelnemers - van het leernetwerk LVB en verslaving ontwikkelen momenteel een gesprekstool om feedback te verzamelen. Het gaat om een conceptversie. Meer weten? Neem alvast een kijkje!
Voor veel Nederlanders hoort middelengebruik erbij, vooral het drinken van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen met een verstandelijke beperking alcohol en andere middelen gebruiken. Vooral degenen met zwakbegaafdheid (ZB) of een licht verstandelijke beperking (LVB). Zij komen echter relatief vaak in de problemen door hun alcohol- of drugsgebruik. Zowel de gehandicaptensector als de verslavingszorg schieten tekort in de preventie en zorg en ondersteuning voor deze groep. We constateren dat bestaande hierover kennis veelal gefragmenteerd en zeker niet overal en in de juiste vorm beschikbaar is.

Programma LVB en middelengebruik in het vizier

Het programma LVB en middelengebruik in het vizier bestaat uit 2 fases:

  • Fase 1

De eerste fase is de onderzoeksfase. Een vragenlijst werd uitgezet om kennis en vragen op te halen. De vragenlijst is inmiddels ingevuld en op basis van de opgehaald informatie is er een rapport gemaakt. Bekijk hier het rapport

  • Fase 2

Op basis van deze bevindingen zal er in de realisatiefase een leidraad voor professionals worden gemaakt. Deze leidraad wordt zorgvuldig getest en aangevuld door zorgorganisaties die zich aanmelden voor dit verbetertraject/leernetwerk LVB en middelengebruik in het vizier. 

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen stuur je een e-mail naar info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.