Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Het goede’ doen bij het ontwerp en gebruik van technologie voor mensen met een beperking

Gepubliceerd op: 03-04-2024

Wanneer je aan de slag gaat met het ontwerp en gebruik van technologie is het van belang dat je dit met aandacht en verstand(ig) doet. En dat je hierbij rekening houdt met belangrijke waarden, zoals kwaliteit van zorg, gezondheid en plezier.

Iedereen kan vanuit zijn eigen rol en oogpunt bijdragen aan het verantwoord inzetten van technologie. Van zorgprofessionals tot cliënten, managers, techneuten en beleidsmakers. Maar wat kun je doen als je ‘het goede’ wilt doen bij het ontwerp en gebruik van technologie voor mensen met een beperking? Daarover ging dit onderzoek, waarin een sessie 'Begeleidingsethiek’ bij drie zorgorganisaties is gehouden. 

Onderzoeksresultaten 

Uit het onderzoek zijn waarden naar voren gekomen waar je rekening mee moet houden bij het ontwerp en gebruik van technologie. Ook is vanuit de domeinen technologie, omgeving en mens in kaart gebracht wat je kunt doen om deze waarden mee te nemen bij het ontwerp en/of gebruik van een specifieke technologie in de gehandicaptenzorg. In onderstaande infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.  

Onderzoek binnen de Innovatie-impuls 

Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.

Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic

Soort kennis

Onderzoekskennis

Programma's / projecten

Innovatie-impuls