Naar hoofdinhoud Naar footer

Het menu om cliënten (zelfstandig) gezond te laten koken in jouw organisatie

Gepubliceerd op: 08-11-2021

Laatst bijgewerkt op: 21-05-2024

Stap voor stap gezond en lekker koken? Dat kan met het 'Ikkookkratje'. Middin ontwikkelde deze menukaart voor begeleiders om cliënten (zelfstandig) te leren koken en hun kookkunsten te verbeteren. De menukaart is bedoeld voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking (VG, LVB(+) en laaggeletterden).

In het kort

Type tool

Handreiking, Video, Methode

Voor wie

Begeleiders, Verzorgenden, Zorgverleners, Naasten, Mantelzorgers, Vrijwilligers in de zorg

Cliëntgroep

Verstandelijke beperking, Licht verstandelijke beperking, Matig verstandelijke beperking

Soort kennis

Praktijk

Ontwikkelaar

Middin

Het Ikkookkratje is een kratje met boodschappen en daarbij een recept. Maar dan op zo’n manier dat mensen met een verstandelijke beperking er direct mee aan de slag kunnen. Het biedt een helder recept en begeleidingsvideo over hoe het recept gemaakt wordt. Ook benoemt het afgepaste en gesneden ingrediënten. 

Je kan ook eerst in gesprek gaan met de cliënt, met hulp van de verschillende praatplaten. Dit helpt hen bewuster te worden van het belang van gezond eten. 

De menukaart

Met de menukaart zie je hoe Middin het Ikkookkratje heeft bedacht en gemaakt. Je leest hoe steeds meer cliënten het gaan gebruiken en wat het oplevert. Maar ook welke producten er al zijn en welke ontwikkelingen er komen. Daarnaast vertellen cliënten over hun ervaringen. De menukaart helpt je om deze methode in te zetten binnen jouw organisatie.

Wil je hier meteen mee aan de slag? Download de menukaart onder het kopje Downloads.

Casus van Joost en Janna

Joost werkt als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Janna is een cliënt van hem en wil graag zelfstandig leren koken. Maar in de dagelijkse praktijk lukt het Joost niet om haar hier altijd bij te helpen. Daardoor eet Janna ongezond. Zij begrijpt niet goed waarom een gezonde leefstijl belangrijk is. Ook weet zij niet welke gevolgen een ongezonde leefstijl kan hebben voor haar gezondheid. 

Hoe kun jij mensen met een (licht) verstandelijke beperking helpen om zelf meer gezonde maaltijden te maken? Hoe help jij hen aan een gezonde leefstijl door middel van gezonde voeding?

Ervaringen

  • Dominique is cliënt: 'Ik vind het heel leuk dat we hiermee zijn begonnen. Ik ben trots dat ik nu zelf roti en risotto maak.'
  • Erik is cliënt: 'Ik vind het echt helemaal top. Het is voor cliënten zoals mij heel fijn om zelf te leren koken, met alle filmpjes erbij.'
  • Susanne is begeleider: 'Cliënten vinden het fijn dat ze op hun eigen tijd kunnen gaan koken. Ze vinden het ook prettig dat ze gezond eten en dat ze leren om zelf een maaltijd te maken. Het geeft ze een gevoel van trots.'

Video over Ikkookkratje

Ben je benieuwd naar nog meer ervaringen met het Ikkookkratje? In deze video vertellen deelnemers hoe het is om hiermee te koken.

Onderbouwing

Middin startte het project 'Gastvrij eten en drinken'. Dit deden zij na een onderzoek vanuit de centrale cliëntenraad (CCR) en omdat cliënten dit graag wilden. In dit project hebben zij het idee uitgewerkt om mensen in stappen te ondersteunen bij het (zelfstandig) leren koken van een gezonde maaltijd.

De menukaart, de methode en het Ikkookkratje helpen begeleiders doordat alles goed is uitgedacht en voorbereid. De ondersteuning is duidelijk en toegankelijk. Hierdoor kan de gebruiker makkelijk en snel aan de slag met het koken.

De menukaart kan ook interessant zijn voor andere doelgroepen, zoals scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs, leerwerkplekken en (jeugd)gedetineerden.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Susanne Duijndam, projectleider bij Middin, door te mailen naar s.duijndam@middin.nl

Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen. 

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject 'Begeleiding à la carte van Volwaardig leven' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het traject liep van 2019 tot 2021. Zorgaanbieders werkten hierbij aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer over Ikkookkratje