Naar hoofdinhoud Naar footer

Methodiek voor persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op: 10-05-2022

Hoe maak je de zorg meer persoonsgericht en op maat? Samen met de proeftuinen persoonsgerichte zorg ontwikkelde Vilans een 'lenige' methodiek, die iedereen op zijn eigen manier kan invullen.

Wat heb jij nodig om je goed en gelukkig te voelen? Dat is de centrale vraag bij persoonsgerichte zorg. Of het nu een consult is bij de huisarts, dagbesteding of wonen in een voorziening: bij persoonsgerichte zorg gaat het om aandacht voor iemands persoonlijke wensen en voorkeuren.

Download de Methodiek persoonsgerichte zorg (pdf) onderaan deze pagina. 

Hoe pas je persoonsgerichte zorg toe?

Het klinkt eenvoudig. En misschien doe je het ook al. Maar voor veel begeleiders is het nog een worsteling: hoe pas ik de uitgangspunten van persoonsgerichte zorg toe in de dagelijkse praktijk? En hoe doe ik dat samen met collega’s? De nieuwe methodiek helpt je daarbij.

Volg de 5 stappen of kies je eigen route:

  1. Voordat je begint
  2. Maak een plan
  3. Begin en probeer uit
  4. Leer en verbeter
  5. Zorg dat het werkt

Beproefde elementen

De methodiek reikt je 'beproefde' elementen aan: uitgangspunten die in de proeftuinen hebben bijdragen aan een succesvolle aanpak:

  • Benut de deskundigheid van de cliënt
  • Denk en doe zoveel mogelijk samen
  • Wees creatief en verzin nieuwe, aansprekende werkwijzen
  • Probeer uit, leer en stel bij
  • Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad

Huis van persoonsgerichte zorg

Hoe kun je een cultuuromslag realiseren? Gebruik het 'Huis van persoonsgerichte zorg' als ijkpunt en gespreksmodel. Het biedt aanknopingspunten om persoonsgerichte zorg in alle onderdelen van de organisatie door te voeren. Ook hier weer bepaal je zelf de route en vraag je je steeds af wie en wat ervoor nodig is om dat specifieke onderdeel goed te laten werken.

Heb je vragen over de methodiek? Neem contact op met adviseur persoonsgerichte zorg Jeanny Engels: j.engels@vilans.nl of bel 06-1518 2894.

Download de Methodiek persoonsgerichte zorg (pdf) onderaan deze pagina. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans