Naar hoofdinhoud Naar footer

Motiveer cliënten met Mijn Beweegplan

Gepubliceerd op: 18-11-2021

Praten met een cliënt over meer bewegen verloopt niet altijd soepel. Als begeleider kun je hier Mijn Beweegplan voor gebruiken. Mijn BeweegPlan geeft ‘lucht’ in een gesprek over bewegen. Het is gericht op wat iemand zelf als mogelijkheden ziet en is minder gericht op registraties en doelen.

YouTube video thumbnail

Wat is Mijn Beweegplan?

Mijn BeweegPlan is een gespreksinstrument. Je gebruikt het bij een motiverend gesprek over bewegen. Daarnaast kun je Mijn BeweegPlan gebruiken om samen met collega’s te brainstormen over de beweegmogelijkheden voor een cliënt.

Mijn BeweegPlan is niet bedoeld als registratie-instrument. Het gaat om de motivatie van de cliënt en team. Het gaat niet om of alles volledig en juist is ingevuld. De tool is gemaakt door Vitale Zorgverlener, een trainings- en adviesbureau dat zich bezighoudt met leefstijl en geluk in de zorg.

Hoe werkt Mijn Beweegplan?

Meld je aan op MijnBeweegPlan.nl. Je krijgt dan toegang tot een bestand dat je kunt gebruiken voor afdrukken op A3 of groter. Hierop kan je cliënt invullen welke activiteiten hij leuk vindt en welke niet. Ook vult hij of zij in welke vormen van beweging al gedaan worden. Daarna kijk je samen welke activiteiten daar nog bij kunnen en met welke jullie de komende week aan de slag gaan. Je spreekt een moment tussendoor af om te bekijken hoe het gaat. 

Twee versies van het Beweegplan

Er zijn twee versies van het Beweegplan:

  • Een versie voor mensen die veel ondersteuning krijgen bij hun dagelijkse bezigheden. Dat is versie A.
    Kies deze versie voor iemand die veel hulp krijgt bij zijn dagelijkse activiteiten. Gebruik versie A om een gesprek te voeren met je cliënt, begeleiders en familie.
  • Een versie voor mensen die veel zelf doen. Dat is versie B.
    Kies deze versie voor iemand die veel zelf doet. Een cliënt kan zelf met deze versie aan de slag gaan. Maar kan ook hulp vragen van een begeleider of familielid. 

Meer weten over Mijn Beweegplan?

Neem een kijkje op de website van Vitale Zorgverlener.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vitale Zorgverlener