Naar hoofdinhoud Naar footer

Oogbesturingscomputer bij PSW

Gepubliceerd op: 27-07-2020

Hoe leert de alles-in-een-computer mensen met een beperking communiceren? De begeleiding van zorgorganisatie PSW ging met deze vraag aan de slag door het gebruik van de Kojo, een alles-in-een computer met oogbesturing voor spel, ontwikkeling, therapie en diagnostiek.

YouTube video thumbnail

De Kojo is een alles-in-een oogbesturingscomputer voor gebruikers met ernstige motorische of meervoudige beperkingen.

Oogbesturing helpt beter communiceren

In de ontwikkelingsgroep Sprankel in Venray zit Evy. Een meisje van 4 jaar oud met het Rett syndroom. Ze kan niet praten en heeft geen of weinig handfunctie. Vanuit de ouders kwam de vraag of Evy misschien in de toekomst met oogbesturing kon leren om beter te communiceren. De begeleiding ging met deze vraag aan de slag door het gebruik van de Kojo, een alles-in-een computer met oogbesturing.

Nieuwe mogelijkheden

Met de Kojo kan Evy door te kijken naar het scherm iets laten gebeuren. Ze wordt hier erg enthousiast van en geniet zichtbaar. Voor de afwisseling krijgt ze verschillende spellen aangeboden. Het spel waarbij ze taarten mag gooien op poppetjes vindt ze het leukste om te doen!

Communiceren met oogbesturingssysteem

Met de Kojo kan Evy oefenen om zich een tijd te concentreren op het scherm en leert ze wat het effect is van haar oogbewegingen. Bovendien leert ze spelenderwijs omgaan met oogbesturing. In het vervolgtraject wordt gekeken of ze kan communiceren met een oogbesturingssysteem. Het resultaat is veelbelovend en de Kojo zal zeker ook bij andere cliënten mogelijkheden creëren.

Wil je meer weten over de oogbesturing bij PSW? Neem dan contact op met Angela van Kruisbergen via a.vankruisbergen@psw.nl.

Deel deze pagina via:

Soort

Meetinstrument

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Bron

https://psw.nl/