Naar hoofdinhoud Naar footer

Pijnsignalering Repos

Gepubliceerd op: 09-08-2019

De pijnobservatieschaal REPOS geeft, na invulling door iemand die de persoon met EMB goed kent, een indicatie voor de aanwezigheid van pijn.

REPOS is een pijnobservatieschaal die in eerste instantie ontwikkeld is voor dementerende ouderen. De lijst is ook bruikbaar voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. REPOS werkt met een instructiekaart waarop 10 gedragingen staan omschreven die als typerend worden gezien voor pijn. Als begeleider observeer je een persoon 2 minuten en geeft daarna punten voor elke gedraging. Daarna bekijk je de situatie met een beslisboom.

REPOS maakt gebruik van jouw kennis als begeleider over het normale gedrag, een onderliggend probleem en/of de sociale achtergrond van een cliënt. Op basis van deze kennis geef je een aanvullend cijfer voor de pijn. De combinatie van de twee  scores geeft een indicatie voor de aanwezigheid van pijn.

Download een instructiekaart, beslisboom en scoreformulier

Casus

Pijn is vermoeiend, pijn kost je energie. Agnes heeft vaak pijn door spasticiteit en vergroeiingen. Omdat ze niet kan zeggen dat ze pijn hebt, moet er goed naar haar gekeken worden. Kan de REPOS uitkomst bieden?​

Thema's

Thema's

  • lichamelijk welbevinden

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek.

Beoordeling

Uit onderzoek bleek de REPOS ook te werken bij volwassenen met EMB. De lijst is iets aangepast en zo is de POSAID (Pain Observation Scale for Adults with Intellectual Disabilities) ontstaan. Bron: Expertisecentrum EMG.

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Meer over pijnbeleving

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands