Naar hoofdinhoud Naar footer

Praktijkboek triple problematiek

Gepubliceerd op: 02-06-2021

Het praktijkboek triple problematiek beschrijft achtergrondinformatie en geeft praktische handvatten voor de zorg aan cliënten met complexe, meervoudige problematiek.

Een ongeluk komt zelden alleen. Dat is de slagzin van het Praktijkboek triple problematiek. Triple problematiek is het samengaan van een LVB, een psychische stoornis en een verslaving. Vaak is er daarnaast nog sprake van sociaal-maatschappelijke problemen, zoals schulden of contact met politie/justitie.

Triple problematiek maakt het begeleiders en behandelaren lastig. Er zijn maar weinig handvatten voor de praktijk. Het praktijkboek biedt daarom uitkomst. Het bevat achtergrondinformatie over triple problematiek, praktische handvatten voor de praktijk en tips over hoe de zorg voor cliënten met triple problematiek georganiseerd kan worden.

Casus

Fien werkt als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ze merkt dat de problematiek van cliënten steeds complexer wordt. Er is vaak niet alleen sprake van een LVB, maar ook van psychische klachten, een verslaving, gedragsproblemen, schulden, of justitiële bemoeienis. Al met al heeft Fien te maken met zeer complexe problematiek. In haar opleiding is dit maar nauwelijks aan bod gekomen. En ook in de praktijk zijn er weinig richtlijnen over hoe om te gaan met cliënten met complexe, meervoudige problematiek. Waar zou Fien meer informatie hierover kunnen vinden?

Fase van verslaving

Fase

  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis - research-based kennis - evidence-based kennis en ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen, onderzoek en onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling

Het handboek is geschreven door Neomi van Duijvenbode, Joanneke van der Nagel en Robert Didden. Het is wereldwijd het eerste boek dat specifiek gaat over cliënten met triple problematiek. Het zal naar verwachting in het najaar van 2019 verschijnen.

Bronnen

  • Van Duijvenbode, N., VanDerNagel, J. E. L., & Didden, R. (in ontwikkeling). Praktijkboek triple problematiek. Psychische klachten, verslaving en licht verstandelijke beperking. Amsterdam: Uitgeverij SWP.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Leidraad

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands