Naar hoofdinhoud Naar footer

Spel Uniekies leert kinderen omgaan met beperkingen

Gepubliceerd op: 16-06-2022

Help, de waterspeeltuin droogt op! De pomp is stuk en de mol graaft molshopen die het water tegenhouden. In het bordspel Uniekies werken kinderen samen om het water weer te laten stromen en de speeltuin te redden.

Beperkingen en krachten

Met het spel leren kinderen op een leuke manier dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Ze merken dat ze beperkingen kunnen overwinnen door er slim mee om te gaan en hun krachten te bundelen. Zo bevordert het spel een positieve beeldvorming bij kinderen zonder beperking over kinderen met een beperking.

Uniekies is niet alleen een leuk gezelschapsspel voor thuis, maar ook een hulpmiddel voor scholen en andere organisaties die een inclusieve samenleving en burgerschap belangrijk vinden. Het spel is voor iedereen vanaf 7 jaar.

Zo voelt het dus een beetje om een handicap te hebben.

Mart, 9 jaar

Ga om te bestellen naar www.uniekies.com. Een deel van de opbrengst van het spel gaat naar de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, die ook het initiatief nam voor de ontwikkeling van het spel. De stichting zet zich ervoor in dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen, leren en opgroeien.

Mindset van kinderen veranderen

Uniekies is gebaseerd op een afstudeeronderzoek van Janine Innemee voor de TU Delft naar het veranderen van de mindset van kinderen over kinderen met beperkingen. Earth Games, expert op het gebied van coöperatieve spellen, ontwikkelde het spel samen met Panton, ontwerpstudio voor de zorg. Hierbij was ook de Speeltuinbende nauw betrokken. Bij de ontwikkeling van het spel hielpen kinderen met en zonder beperking en van verschillende leeftijden met testen en adviezen.

Laatst bijgewerkt op: 04-12-2023 

Deel deze pagina via:

Soort

Spel

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Earth Games