Naar hoofdinhoud Naar footer

Trainingen over LVB en verslaving

Gepubliceerd op: 27-10-2021

Er bestaan diverse trainingen op het gebied van LVB en verslaving die begeleiders helpen hun deskundigheid op dit gebied te vergroten.

Deskundigheidsbevordering is een belangrijk onderdeel van professionaliteit. Het werkveld ontwikkelt zich namelijk constant. Zo ook op het gebied van verslaving bij mensen met een LVB. Eén van de manieren om als begeleider je kennis en kunde op dat gebied op peil te houden is bijvoorbeeld door informatie op websites op te zoeken. Een andere belangrijke manier is om een training of cursus te volgen. In Nederland worden er verschillende trainingen en cursussen aangeboden. We zetten een aantal aanbieders op een rij:

Cursusdagen

E-learning

Casus

Yousif werkt al enkele jaren als begeleider binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij heeft hier en daar al informatie op het internet opgezocht over verslaving bij mensen met een LVB. Maar hij zou ook graag een cursus op dit gebied willen volgen. Waar kan hij cursussen of trainingen over verslaving bij mensen met een LVB vinden?

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based, research-based, evidence based kennis en kennis op basis van praktijkervaringen. 

Beoordeling

Deze websites zijn van landelijke organisaties of kennisnetwerken die cursussen, trainingen of e-learning modules ontwikkelen en organiseren op het gebied van LVB en verslaving. Onderzoek en praktijk worden daarin vaak gecombineerd, zodat begeleiders betrouwbare informatie krijgen, op de hoogte worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen en kunnen oefenen met nieuwe vaardigheden.

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands