Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Methode hechtingsstoornis en verstandelijke beperking: ARGOS

Methode ARGOS is ontwikkeld voor begeleiders die werken met cliënten met een hechtingsstoornis. De combinatie van deze stoornis en een verstandelijke beperking is ingewikkeld. En zorgt voor grote uitdagingen.

ARGOS hechtingsstoornis in de gehandicaptenzorgWat heeft een hechtingsstoornis voor gevolgen?

Een hechtingsstoornis heeft grote invloed op het dagelijks leven. Wanneer je een hechtingsstoornis hebt heeft dat invloed op hoe je omgaat met mensen, sociale situaties en spanningen. ARGOS is praktisch en geeft handvatten voor begeleiden. De letters van ARGOS staan voor:

  • Angst
  • Relaties
  • Gewetensontwikkeling
  • Overlevingsgedrag
  • Stress

Over methodiek ARGOS

De methode is ontstaan vanuit de vraag van begeleiders. Door ARGOS op de werkvloer te bestuderen, te bespreken en toe te passen kunnen we de begeleiding beter maken. Hierdoor kunnen cliënten in het dagelijks leven meer veiligheid en minder stress ervaren.

Aan de slag met ARGOS

Carante Groep maakte een boekje en een website over ARGOS. De organisatie wil kennis over en uit de zorg delen. ARGOS is daar een voorbeeld van. Het boekje is geschreven door Matthijs Heijstek en Henri Koelewijn, orthopedagogen bij Amerpoort, één van de aangesloten organisaties bij Carante Groep.

Download het boekje over methode ARGOS (herdruk 2021

Ga naar de website over ARGOS

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jaco Rond 19/2/2019

Welhaast een onmisbaar stuk schrijven wanneer je werkt met de desbetreffende doelgroep. Onwijs verhelderend en snel om te zetten naar praktijk. Binnen onze dagbesteding dan ook veelvuldig geraadpleegd door het team. Echt een aanrader. Ik wijs dan ook regelmatig andere collega's op de ARGOS methodiek.