Toon zoekbalkToon menu

Visuele beperking

Programma Bewegen naar gezondheid

Hoe bevorderen we een gezonde leefstijl van cliënten met (zeer) ernstige verstandelijke beperkingen en visuele beperkingen? Het Programma “Bewegen naar Gezondheid” biedt daarvoor verschillende mogelijkheden.
Met behulp van het plan van aanpak van de Basistestset Fitheid kun je eigen doelen vastleggen. Deze doelen bepalen de manier van het verwerken van de onderzoeksresultaten. Het verwerken van de resultaten kan op verschillende manieren en kan gericht zijn op de individuele cliënt of op een groep cliënten. 

Opzet Programma Bewegen naar Gezondheid

Het programma Bewegen naar Gezondheid bestaat uit drie onderdelen, namelijk bewegen individuele cliënn, bewegen inbedden in de organisatie en mogelijkheden tot bewegen.

Bewegen individuele cliënt

Met behulp van een fittest kun je op elk moment van de dag testen of een cliënt voor- of achteruit gaat na een training. Vervolgens kun je twee stappen nemen:
  • De resultaten van de fittesten delen in een rapportage en naar de betrokkenen sturen. Hierbij is het belangrijk om aan te geven hoe de score zich verhoudt tot het gemiddelde en de eerder afgenomen fittesten.  
  • De scores bespreken in het multidisciplinaire team. Dit is in aanwezigheid van een Arts Verstandelijk Gehandicapten, een gedragswetenschapper, persoonlijk begeleider, activiteiten begeleider en paramedici.
Samen met de betrokkene en professionals bekijk je welke stappen je kunt nemen als het gaat om fitheid. Onderstaande tools helpen je op weg:
  1. Beweegplan (pdf)
  2. Interventie Fitnessprogramma (pdf)
  3. Interventie TMS Balancer (pdf)
  4. Stroomschema (pdf)

Bewegen inbedden in de organisatie 

Hoe kun je een overzicht maken van de fitheid van de hele onderzoeksdoelgroep? Met behulp van het document 'implementatiestappen' kun je een gezonde leefstijl op een logische manier een plek geven in je eigen organisatie. Dit document is vooral geschikt voor managers. 

Mogelijkheden tot bewegen

Er zijn verschillende mogelijkheden om te bewegen met mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Hieronder vind je een selectie van beweegmogelijkheden, aangeboden door Visio De Brink: Bron: Visio

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.