Naar hoofdinhoud Naar footer
Luka%20Doppen

Luka Doppen

Persoonlijk begeleider

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?

In de samenleving loop ik nog wel eens tegen vooroordelen en de bekende clichés aan. Deze gedachtegangen zijn vaak vanuit onwetendheid en dit kan ik natuurlijk niemand kwalijk nemen. Hierdoor ben ik een Instagram-account gestart, zodat ik anderen een inkijk kan geven in mijn werk op een woonlocatie waar mensen wonen met een meervoudige beperking, maar ook daarbuiten. Inmiddels ben ik erg actief binnen de sector en dit alles om een en dezelfde reden: de zichtbaarheid van de mens achter de beperking.

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?

Het is natuurlijk onmogelijk om hier een specifiek voorbeeld te noemen, want er zijn er velen. Als ik toch een voorbeeld moet noemen is dat de band die ik had met Johan, een bewoner op de woonlocatie. Hij is mijn drijfveer om net dat stapje meer te zetten voor de sector. Hij leerde mij om anders te kijken, communiceren en in het hier en nu te leven. Een bijzondere vriend en grote inspiratiebron.

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?

Ik geloof dat inclusie begint bij kinderen en zou het geld daarom zo willen spenderen dat kinderen met én zonder beperking elkaar meer kunnen ontmoeten op school, sport en bij inclusieve speeltuinen, zodat ze samen onbeperkt kind kunnen zijn. Dit zal zoveel mensen een stuk dichterbij elkaar brengen en de wereld een stuk mooier kleuren.

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?

Ik las laatst in een rapport dat de gehandicaptensector een Calimero onder de andere sectoren is, maar dat ze zoveel van ons zouden kunnen leren. We zijn vaak te bescheiden, maar ik weet dat mijn collega's even trots zijn dat ze zich mogen inzetten, precies daar waar hun hart ligt en dit willen uitdragen naar anderen. Ik draag dan misschien de titel ambassadeur, maar ook jij bent een ambassadeur van ons prachtige vak. Het zit in de kleinste dingen waarin je dit verschil kunt maken voor de zichtbaarheid en het imago het de sector.

Wat is je levensmotto of favoriete quote?

Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact.