Naar hoofdinhoud Naar footer
sandra-zaal

Sandra Zaal

Gz-psycholoog/orthopedagoog-generalist

Sandra Zaal is gz-psycho­loog, ortho­peda­goog-generalist, super­visor en seksuoloog NVVS. Zij is vanaf begin ’90 werkzaam in de VGZ. Momenteel binnen Cordaan Jeugd en Cordaan VGZ/GGZ in Amsterdam. Daarnaast heeft zij ruim 20 jaar in het speciaal onderwijs (SO ZMLK) als psycholoog gewerkt.

Aandachtsgebieden in haar werk zijn de ontwikkelingsdynamische benadering, emotionele ont­wikke­ling, gehechtheid, seksuele ontwikkeling en seksuologische vraagstukken. Voor het Kennisplein Gehandicaptensector is ze expert op het thema Emotionele ontwikkeling (klik hier om naar het thema te gaan). Zij is vanaf de oprichting betrokken bij het Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling en als deel­nemer vanuit de Nederlandse delegatie verbonden aan het Network of Europeans on Emotional Development (NEED). Binnen NEED wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar de SEO-V, er worden publicaties geschreven en er vindt doorontwikkeling plaats van de inmiddels internationaal erkende Schaal Emotionele Ontwikkeling. 

Samen met Margriet Boerhave heeft Sandra twee publicaties geschreven over emotionele ontwikkeling en gehechtheid. De herziene versies zijn hier te downloaden op het Kennisplein Gehandicaptensector.