Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Geeltjesmeting

De geeltjesmeting; een eenvoudige manier om incidenten te meten, door geeltjes (gele post-its) op de geeltjesposter (pdf) te plakken. De poster hangt op de afdeling, zodat voor iedereen zichtbaar is wat er mis gaat. Druk de poster af op A0-formaat (bijvoorbeeld bij een kopieerwinkel). Laat hem niet plastificeren, want dan plakken de post-its niet meer!

Voorbeelden gebruik

De poster is bruikbaar voor het meten van allerlei soorten incidenten of gebeurtenissen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Medicatiefouten meten
    Medewerkers registreren twee weken lang medicatiefouten door geeltjes op de poster te plakken. In deze instructie (pdf) lees je welke fouten je kunt bijhouden. Aan het einde van de week wordt bekeken hoeveel en welke fouten er zijn gemaakt. Op basis van de analyse kun je verbeteracties bepalen.
  • Incidenten rond incontinentiezorg meten
    Medewerkers registreren twee weken lang incidenten/observaties door post-its op de poster te plakken. Anoniem en met korte omschrijving van het (bijna)incident. Bijvoorbeeld verkeerd gebruik van incontinentiemateriaal, lekkage of obstakels op de gang waardoor de route naar het toilet wordt gehinderd.
  • Registreren van tijdswinst als gevolg van verzorgend wassen (wassen zonder water)
    Met de geeltjesposter bijhouden hoeveel tijdswinst verzorgend wassen oplevert en wat er aan extra zorg geboden wordt in deze tijd. Lees voor meer informatie de instructie (pdf) meting verzorgend wassen.