Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Dilemma 5: Wat doe je als de cliënt zelf wil bepalen wat hij of zij eet?

De Wet zorg en dwang vraagt van zorgprofessionals dat zij steeds bewust de afweging maken tussen vrijheid en veiligheid. Wat zou jij doen in de volgende situatie?

Dave (20) is een échte smulpaap en eet het liefst elke dag friet. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en heeft morbide obesitas. De begeleider van de instelling waar hij woont vindt het dan ook niet verstandig om Dave altijd zijn eigen keuzes te laten maken als het om eten gaat. Dave verzet zich hiertegen. ‘Het is mijn leven’ roept hij dan. Maar je voelt je wel verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Moet je hem toegang tot ongezond eten ontzeggen? Wat zou jij doen?


Wij zijn benieuwd naar jullie overwegingen en oplossingen. Laat het ons weten onderaan deze pagina via de reageerfunctie.

Meer informatie over de Wet zorg en dwang vind je op onze overzichtspagina.

Download dit dilemma in pdf en hang hem op op de werkvloer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Linda 13/7/2021

Ik zou beginnen met het gesprek aangaan. Proberen om hem het ongezonde te laten inzien en de consequenties. Ook op zoek naar compromissen. Zoeken naar mogelijkheden: groentefrietjes, ovenfrites, zoete aardappel friet. Iedere week een feest friet dag. Wat vindt hij nog meer lekker? Samen een menu samen stellen, samen koken. Een thema met de groep starten, samen sterk, van elkaar leren. Kortom: zoeken naar mogelijkheden, keuzes bieden binnen kaders.