Naar hoofdinhoud Naar footer

Herken overbelasting tijdig

Gepubliceerd op: 03-06-2022

Soms kan het jarenlange zorgen voor een naaste met een beperking mensen enorm uitputten. Hun netwerk wordt steeds beperkter. In het ergste geval kan de situatie echt uit de hand lopen. Leer mee van de verhalen van familieleden en lees wat jij kunt doen.

‘Vrienden en familieleden toonden geen geduld’

Dat je netwerk steeds kleiner kan worden als je voor een naaste zorgt merkte Marjo van Leur. Ze is moeder van Thijs met autisme. Marjo: ‘We hadden het geluk dat mijn man inkomen had, zodat ik voor Thijs kon zorgen. Maar het trok wel een enorme wissel op ons. Een gezinsleven of een sociaal bestaan hadden we niet. Lekker uit eten, een filmpje pakken, op vakantie, een dagje uit; het was er nooit bij. Bovendien kwamen vrienden en familieleden niet meer of toonden ze geen geduld of begrip. Als je vraagt of er mensen zijn afgehaakt, dan zeg ik: zijn er wel mensen overgebleven?’ Lees Marjo's verhaal.

‘Ik verlangde naar dat broodnodige duwtje in de rug’

En dat terwijl mensen geen grootste acties hoeven te ondernemen om te helpen. ‘Het zijn vaak de kleine dingen die je nét dat broodnodige duwtje in de rug geven’, vertelt Marjo. ‘Of ik had verwacht dat ze dat voor mij deden? Ik vond het ingewikkeld toen ik erin zat, maar terugkijkend zeg ik dat ik er wel naar verlangde. Ik had graag gehad dat er eens iemand met bloemen aan de deur had gestaan. Of dat iemand zou zeggen: ga lekker zitten, ik kook vanavond wel.’

‘Ik werd zo boos dat ik met vazen ging gooien’

Door jarenlange overbelasting kan er uiteindelijk een crisissituatie ontstaan. Hierover vertelt Desirée Vos-Van de Wal, moeder van een kind met ernstige beperkingen. Zij vroeg wel om hulp, maar die kwam toch te laat. Desirée: ‘De spanning liep zó hoog op dat de hulpverleners om ons heen zeiden: er móet nu iets gebeuren. Begin november liep alles spaak. Ik kon niet eens meer praten, ik was op. Er werd gesproken over crisisopvang. Ik werd zo boos dat ik met vazen ging gooien.’ Lees het verhaal van Desirée.

Dit kun jij doen

  • Welke activiteiten kosten energie? Hoe lang is de situatie nog vol te houden? En welke mensen kunnen helpen? BordjeVol bestaat uit een set speelkaarten en werkbladen. Samen met de naaste kom je zo spelenderwijs op de antwoorden. 
  • Organiseer een Eigen Kracht conferentie. Tijdens zo’n bijeenkomst maak je samen met familie en bekenden een plan voor de toekomst. Het familielid bepaalt hoe de conferentie verloopt. Ook kiest hij/zij de mensen die hij/zij wil uitnodigen. De ervaring is dat familie en bekenden best bereid zijn om een handje te helpen. 
  • Wil jij meer ondersteuning van naasten onderling binnen jouw zorgorganisatie? Lees dan hoe jij zoiets kunt opzetten in het artikel ‘Ouders die elkaar steunen: belangrijker dan ooit’.
  • Soms wordt het zorgen voor te veel voor familieleden. Dat kan leiden tot ontspoorde mantelzorg. Waar moet je op letten als professional? De Signalenkaart ‘Ontspoorde mantelzorg’ zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Ook staan op het kaartje een aantal belangrijke adressen. Dit voor advies en ondersteuning bij vermoeden van ontspoorde mantelzorg.

Bekijk de andere inzichten en tips uit de verhalen van familieleden

  1. Samenwerken met familie: waarom loslaten nooit lukt
  2. Samenwerken met familie: worstelen met acceptatie 
  3. Samenwerken met familie: vergeet de Brussen niet
  4. Samenwerken met familie: de mooie kanten benoemen
  5. Samenwerken met familie: ouders met een migratieachtergrond
  6. Samenwerken met familie: lotgenotencontact ondersteunt hen

Lees meer

Inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’. 

Lees verder

Laatst bijgewerkt op: 19-11-2023