Naar hoofdinhoud Naar footer

Leerkring Stepped care (MGZ) – Bouwsteen Triage – ga in gesprek over successen en dilemma’s

Datum/tijd

Dinsdag 05 maart 2024 van 15.30 uur tot 17.00 uur

Stepped care is een van de manieren om de medisch generalistische zorg toegankelijk te houden. Tijdens de eerste MGZ-leerkring in december 2023 legde hoogleraar Iris Wallenburg al uit dat er niet één stepped care-model is. Het is een manier om de zorg gepast te organiseren, maar de beste aanpak verschilt per regio. Zo zijn een aantal regio’s bijvoorbeeld al aan de slag gegaan met triage. Triage is een belangrijke bouwsteen van stepped care die zorgt dat artsen ontlast worden, doordat zorgbegeleiders en verpleegkundigen eerst zelf aan de slag gaan met het triageren van een bewoner of cliënt. Daarom organiseren we op 5 maart 2024 de tweede leerkring stepped care, die volledig in het teken staat van triage. Arts Verstandelijk Gehandicapten Lida van Rijn is aanwezig om haar ervaringen met triage te delen en vragen te beantwoorden.

Ik wil me direct inschrijven voor de leerkring over triage

Tijdens de eerste leerkring vertelden twee verpleegkundigen van een Limburgse gehandicaptenzorgorganisatie dat het hen zo lukt om de arts VG te ontlasten: 

‘Door onze triage is er beduidend minder vraag naar avond-, nacht- en weekeinde-zorg door de arts VG. Ook werkt het goed om collega’s het verschil tussen planbare en niet-planbare zorg bij te brengen en die processen te verbeteren. Ons dilemma is wel weer dat wijzelf niet overbelast moeten raken.’ 

Aan het eind van deze Leerkring bleek dan ook dat er vooral behoefte is om meer kennis en goede voorbeelden te delen over triage en taakherschikking. Daarom staat de tweede leerkring stepped care op dinsdagmiddag 5 maart in het teken van triage. Tijdens deze onlinebijeenkomst gaan we van 15:30 tot 17:00 uur in op wat een goede triage bijdraagt aan het toegankelijk houden van de langdurige zorg in de regio. Lida van Rijn is arts verstandelijk gehandicapten bij de Friese zorgorganisatie Alliade, waar al langere tijd gewerkt wordt volgens het stepped-careprincipe.

Tijdens de leerkring van 5 maart presenteert Lida van Rijn hoe zij werkt met triage. Ook deelt ze geleerde lessen en dilemma’s. Daarnaast is er natuurlijk alle ruimte voor het stellen van vragen en om samen in gesprek te gaan over stepped care in de praktijk. 

Hou jij je al bezig met triage of heb je hier juist nog vragen over? Meld je aan voor de leerkring en ga samen in gesprek! 

Praktische informatie 

Datum:5 maart 2024 van 15:30 tot 17:00 uur 
Kosten: Gratis 
Locatie:  Online via MS Teams 
Aanmelden:  Meld je aan aan voor de online leerkring       

Wat verwachten we van deelnemers aan deze leerkring? 

Dit is de tweede bijeenkomst van de leerkring stepped care. Als deelnemer ben je van plan meerdere keren aan te sluiten. Vanuit je professie ben je onder andere geïnteresseerd in het stepped care model en wil je verdere stappen zetten om dit model in jouw regio (verder) te ontwikkelen.  

Was je niet aanwezig bij de eerste leerkring? Dan is dat geen probleem! In deze bijeenkomst hebben we het over een ander onderwerp binnen het thema ‘stepped care’, waardoor je gewoon kan aansluiten. 

Voor wie? 

Deze leerkring is bedoeld voor specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten, huisartsen en verpleegkundig specialisten die samen met bestuurders, (programma)managers en projectleiders bezig zijn om de medisch-generalistische zorg regionaal en toekomstbestendig in te richten.  Ook zorgprofessionals in functie als physician assistants, orthopedagoog generalisten, zorginkopers, regionale programmamanagers, beleidsmakers, medewerkers van beroeps- en brancheverenigingen en opleiders zijn van harte welkom.

Leerkringen Medische generalistische zorg in de regio 

De leerkring stepped care is een leerkring vanuit het programma Medisch generalistische zorg in de regio (MGZ).  Vilans voert dit programma samen met de Erasmus Universiteit uit (EUR) in opdracht van VWS. Vanuit het programma bereidt Vilans meerdere leerkringen op relevante onderwerpen rondom de medisch-generalistische zorg voor. Deelnemers komen daarin samen om met elkaar te sparren, om ideeën, geleerde lessen en kennis uit te wisselen én om samen te leren over een specifiek vraagstuk of onderwerp rondom toekomstbestendige medisch-generalistische zorg.   

Aanmelden

Meld je aan voor de leerkring Stepped care (MGZ) – Bouwsteen Triage – ga in gesprek over successen en dilemma’s

Let op: Inschrijving verloopt via onze evenemententool, met het verzoek een account aan te maken. Dat doe je eenmalig, om het je nadien makkelijker te maken in te schrijven voor alle Vilans-evenementen. De eerste keer dat je inschrijft kan het tot 2 dagen duren voor je account geactiveerd is. Na activeren krijg je het verzoek de aanmelding voor het grand café te voltooien. Ondervind je problemen tijdens het inschrijven? Mail naar registreren@vilans.nl.

Locatie

Online

Deel deze pagina via:

Contactpersonen