Naar hoofdinhoud Naar footer

Google Home voor gebruikers met een visuele en verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 04-04-2023

De digitale wereld is niet voor iedereen makkelijk binnen bereik. Voor een beetje surfen op het internet is het nodig dat je kunt lezen, kunt klikken of swipen en de weg weet in het oerwoud van informatie.

hey-google-home-ik-kan-zelf-logo.png

Wat is Google Home?

Een slimme speaker, een spraakgestuurde luidspreker verbonden aan het internet (Google Home), kan helpen. Via de stem wordt een opdracht gegeven aan de speaker om bijvoorbeeld het weerbericht voor te lezen of de digitale agenda bij te werken. Google Home maakt gebruikers minder afhankelijk van anderen. En dat is belangrijk, want over het algemeen geldt: meer tevredenheid over je zelfstandigheid en vaardigheden, draagt bij aan welzijn en kwaliteit van leven. Evelien van Wingerden van de Academische Werkplaats heeft onderzoek gedaan of die meerwaarde ook gold voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking die Google Home gebruikten.

‘Hey Google! Ik kan het zelf'

In dit onderzoek, ‘Hey Google! Ik kan het zelf”, van Bartiméus en Visio hebben zeven bewoners met een visuele-en-verstandelijke beperking de Google Home smart speaker getest. Er werd gekeken naar praktische aspecten bij het gebruik, maar ook naar de invloed die het apparaat had op hun algeheel welbevinden. Deelnemers beantwoordden vragen over hun ervaringen en een observator volgde wekelijks de vorderingen en het welbevinden van de deelnemers.

Uit de resultaten bleek inderdaad een verhoging van het welzijn bij vijf van de zeven deelnemers. Dankzij het apparaat konden zij meer dingen zelf doen of dit werd makkelijker voor hen. Denk hierbij aan muziek luisteren, een wekker zetten, het nieuws volgen, of de voetbaluitslagen opzoeken. Sommigen haalden zelfs grapjes uit met het apparaat door er bepaalde geluiden door te laten afspelen. Het maakte hen trots dat zij dit nu konden.

Voor het succes van Google Home is het nodig om goed internet te hebben. Ook is het belangrijk om aandacht te hebben voor de privacy van de gebruiker. Meerdere deelnemers aan het onderzoek hadden ook moeite om de smartspeaker een opdracht te geven. Ook was er vaak hulp nodig om het apparaat uit te leggen en het te leren gebruiken. Maar…. de deelnemers aan het onderzoek waren allemaal enthousiast. Ze waren trots op hun nieuwe vaardigheden. De één kon zijn favoriete muziek laten afspelen en vond ook nieuwe muziek. Een ander die graag het journaal beluisterde ontdekte hoe hij moeilijke woorden vervolgens kon laten uitleggen via de smartspeaker.

YouTube video thumbnail

Hulpgids 

Met dit onderzoek is een praktische hulpgids ontwikkeld met tips voor een eerste De hulpgids helpt cliënten en hun begeleiders op weg en laat zien op hoe je het apparaat kan gebruiken. Lees meer op de website kennisoverzien.nl

Deel deze pagina via: