Naar hoofdinhoud Naar footer

Het is zover: de leidraad NAH in het vizier staat online!

Gepubliceerd op: 02-12-2020

Als je mensen met NAH begeleidt of behandelt, welke tool, methode of kennis biedt dan goede inzichten en handvatten? De leidraad voor NAH in het vizier die vandaag live is gegaan, helpt je daarbij.

Berber Wesseling, GZ-psycholoog en onderzoeker in het NAH-kennisnetwerk, ontwikkelde deze leidraad: ‘De kennis uit het veld hebben we bij elkaar gebracht in een praktisch te gebruiken online overzicht.’ Hoe kan deze leidraad je als zorgprofessional verder helpen?

Zoeken naar kennis kostte eerst veel tijd

‘Zorgprofessionals moesten eerst overal op internet gaan zoeken naar kennis en tools voor het begeleiden of behandelen van mensen met NAH. Dan was ook niet altijd duidelijk of die tool of methode het meest geschikt was voor de zorgvraag. Of ze waren afhankelijk van een collega die er veel van weet. Wetenschappelijke kennis, methodes, tools, ervaringsverhalen van mensen met NAH, hun naasten, mantelzorgers en zorgprofessionals hebben we gebundeld in deze leidraad en werkt als een soort digitaal handboek.’ 

Aan welke kennis is behoefte?

Berber werkt al zo’n 20 jaar met mensen met NAH die in de chronische fase zitten. Dat betekent dat ze opgenomen zijn geweest of revalidatie hebben gehad en nog ondersteuning in zorg nodig hebben; thuis of 24 uur in een instelling. Als onderzoeker in het NAH-kennisnetwerk Gewoon Bijzonder heeft ze in kaart gebracht welke kennis er nu hierover in het veld is en waaraan behoefte is. Daarover heeft ze een rapport (pdf) geschreven. Dat rapport is de basis voor de leidraad NAH in het vizier.

Welke tool past bij je zorgvraag?

De leidraad die je vanaf vandaag via het Kennisplein Gehandicaptensector kunt bekijken, bestaat uit een hoofdmenu, waarin je bijvoorbeeld kunt zoeken in ‘Tools’. Per tool zie je bij welke zorgvragen deze het beste past, hoe deze werkt en waar je eventueel meer informatie kunt vinden. 

Wat kun je zoal vinden in de leidraad?

‘Een methode die zorgprofessionals graag gebruiken, is bijvoorbeeld Hooi op je vork om vraaggericht in de praktijk te kunnen werken. Die staat dus in de leidraad met een link naar de website. En voor beginnende zorgprofessionals is een basisoverzicht handig van waar je allemaal aan kunt denken als het gaat over NAH, zoals lichamelijke gevolgen, communicatieproblemen of snel overprikkeld zijn.’ 

Een ander voorbeeld is een praktische tool om mensen met NAH te helpen hoe ze een dagelijkse routine goed in kaart kunnen brengen. Dan hoeft iemand niet iedere dag opnieuw na te denken over wat hij die dag gaat doen en dat brengt rust. En je vindt er handige apps voor cliënten waarbij je hen kunt helpen deze zelf te gebruiken. De leidraad is zowel voor ervaren als beginnende zorgprofessionals.

‘De leidraad houden we met elkaar compleet en actueel’

‘Het werkt op deze manier als een toegangspoort die laat zien wat er actueel beschikbaar is.’ Dat betekent dat nieuw ontwikkelde kennisproducten regelmatig toegevoegd kunnen worden. En dat degene van wie een bestaand kennisproduct is, ook doorgeeft wanneer een nieuwere versie beschikbaar is. 

Tegelijkertijd laat deze leidraad zien waar nog kennis ontbreekt. ‘Dat kan in leernetwerken aan bod komen, omdat kennis soms alleen in het hoofd zit van iemand en de moeite waard is om breder te delen. Of het kan vanuit de wetenschap komen. Zo wordt de beschikbare kennis van ons allemaal.’

Vragen of opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen stuur je een e-mail naar info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Over NAH in het vizier

Het project ‘NAH in het vizier’ is een initiatief onder de vlag van ‘Gewoon Bijzonder’, Nationaal Programma Gehandicapten. Het is een co-creatie tussen het Kennisplein Gehandicaptensector en het NAH-Kennisnetwerk Gewoon Bijzonder. We halen kennis op bij diverse groepen professionals en bij mensen met NAH en naasten. ZonMw organiseert en regisseert het programma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via: