Mensen met een beperking in horen én zien geholpen door aanpak Kwaliteit in Communicatie
Gepubliceerd op: 01-05-2024
Mensen met een beperking in horen en zien zijn voor anderen niet altijd goed te begrijpen. Deze beperking wordt ook wel doofblindheid genoemd. Het gevolg is dat deze groep mensen problemen kunnen krijgen in het aangaan van contact. Of zij krijgen problemen met in contact blijven met anderen. Doofblindheid kan wel of niet een aangeboren beperking zijn.
Onlangs heeft kennisorganisatie Vilans de aanpak Kwaliteit in Communicatie (KiC) opgenomen in hun Databank erkende interventies. De reden is dat er aanwijzingen zijn dat de aanpak goed werkt. Het doel van de aanpak? Beter leren communiceren met kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking en een beperking in horen in zien.
Training voor begeleiders
Contacten van mensen met een beperking in horen en zien noemen we ook wel communicatiepartners. Dit kunnen bijvoorbeeld begeleiders, familieleden of leerkrachten zijn. KiC helpt hen met de communicatie door het bieden van een training. Daarnaast is het voor sommige communicatiepartners mogelijk om coaching met videofeedback te krijgen.
KiC is een aanpak van kennisorganisaties Deelkracht en Kennis Over Zien in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de VU Amsterdam.
Meer weten over goede aanpakken?
De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft de aanpak KiC beoordeeld. Zij beoordelen regelmatig programma’s en aanpakken, ook wel interventies genoemd. Benieuwd naar andere aanpakken die goed werken? Bekijk dan de interventies van de gehandicaptenzorg in de Databank Interventies.
Zo werkt de training
Een doel van de training is om de afstemming met de persoon met een beperking in horen en zien te verbeteren. De communicatiepartner bevestigt bijvoorbeeld steeds de ander wanneer er initiatief is tot contact. Daarnaast krijgt de communicatiepartner inzicht in de betekenis van gedrag van de persoon met een beperking in horen én zien.
Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat KiC helpt bij beter communiceren. Dit door kinderen en volwassenen met een beperking in horen en zien waar te nemen in de communicatie met communicatiepartners. Zij deelden vaker hun emoties en verwezen vaker naar een voorwerp of een persoon. De meeste deelnemers gingen ook vaker hun eigen gedachten delen met de communicatiepartners. Tot slot weten we uit eerder onderzoek al dat coaching met video-feedback goed werkt.
Over de train-de-trainer-cursus
Heb jij interesse om een KiC-dommunicatiecoach te worden? Bijvoorbeeld om je collega’s te begeleiden vanuit de aanpak KiC? Dan kun je een train-de-trainer-cursus volgen. Deze bestaat uit 6 bijeenkomsten. Je voert dan de methode KiC uit onder begeleiding van een KiC-coach. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de websites van Bartiméus en Koninklijke Kentalis:
Over het erkenningstraject
In de gehandicaptenzorg bestaan al veel goede aanpakken. Toch zijn ze voor professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in interventies die goed werken of die goed onderbouwd zijn.
Goed onderbouwd betekent dat de aanpak van de interventie duidelijk beschreven is. Er wordt uitgelegd waarom de aanpak waarschijnlijk werkt. Hierbij is gebruik gemaakt van wetenschappelijke theorieën en onderzoek. Ook is aangetoond dat de interventie uitvoerbaar is in de praktijk. Meer weten over werkende interventies? Bekijk de interventies op de Databank erkende interventies.
Ook een interventie laten erkennen?
Heb je een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg ? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject.