Naar hoofdinhoud Naar footer

Online symposium Ervaringsleren

Gepubliceerd op: 05-03-2024

“Al is het maar voor even, toch snap je het beter…”

Datum/tijd

Voor even in de belevingswereld van de ander stappen. Dat doe je met het 3-daagse online symposium Ervaringsleren. We ervaren welke uitdagingen mensen met een verstandelijke beperking tegenkomen samen met de 1001 betrokkenen om hen heen. Laat je inspireren en verrassen met film, vertellingen en interactieve workshops. Met iedere dag weer een nieuw thema. Je reflecteert daarbij ook op je eigen rol. Welke mogelijkheden zijn er om goed aan te sluiten bij die ander?

Ervaringsleren

Hoe is het om te leven met een beperking? En hoe is het om voor iemand met een beperking te zorgen? Ook dan is het niet altijd mogelijk om zelf te beslissen wat er gebeurt. Niet op welk moment en niet door wie? Ervaringsleren laat je dat voor heel even voelen. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met wat mensen met een beperking hun hele leven ervaren. Toch ontdek je met ervaringsleren wat het betekent om een beperking te hebben, of hoe het voelt om je steeds aan de situatie te moeten aanpassen. Door je letterlijk in de wereld van de ander te verplaatsen. Ook al is het kort…voor de meeste mensen is dat een ervaring om nooit meer te vergeten.  

Maandag 27 mei (13:30-16:00) – thema Regie

Eigen regie, een veelgehoorde term als het gaat om persoonsgerichte zorg. Wat betekend regie hebben over je leven en hoe voelt dat dan? Hoe kan je als naaste of zorgprofessional de ander regie geven en laten houden? Met dit thema krijgen we inzicht in ons zorghart en hoe dat te maken heeft met loslaten en ruimte geven aan vertrouwen en de ander. Meld je aan. 

“Ik doe alles alleen, dat is mijn sterkte en mijn zwakte. Ik beslis alles, ik bepaal alles, doordat ik vertel hoe ik het wil. De eerste keer dat mijn dochter op zondagmiddag niet thuis was… wist ik niet wat ik moest doen. Ik heb gegoogled; wat doe je op zondagmiddag?”

Dinsdag 28 mei (13:30-16:00) – thema 1001 Betrokkenen

Ieder mens heeft behoefte aan contact, veiligheid, erkenning en waardering. Vaak zijn 1001 mensen betrokken.  Cliënten en hun naasten krijgen in hun leven met veel verschillende professionals te maken. Iedere keer moeten zij dit contact opnieuw opbouwen. Hoe is het om steeds opnieuw contact te moeten maken? En wat kunnen we als zorgprofessionals daarvan leren? Daar gaan we met dit thema op in. Meld je aan. 

“Mijn dochter kan lezen, maar ze mocht niet meedoen aan de leestoets omdat ze niet kon praten. Tot er een invaljuf kwam, die haar wel mee liet doen. Ze had avi 2 en die juf rende er de hele school mee door: “Kijk wat ze kan.” 

Woensdag 29 mei (13:30-16:00) – thema Communicatie

Alles is communicatie. Zelfs als je geen woorden gebruikt, spreekt je lichaam. Onbewust vullen we voor anderen in wat zij bedoelen. En die ander doet dat ook bij jou. In hoeverre een betere manier bij die ander aansluiten? Daar gaan we met dit leerzame thema verder op in. Meld je aan.

"Communiceren met hem is heel anders dan mensen gewoonlijk met elkaar omgaan, het is heel lichamelijk: knuffelen, beetpakken. Als hij mij niet live ziet maar via Skype, dan vliegt hij de begeleider om de hals om toch iemand te knuffelen.” 

Lees meer 

Deel deze pagina via: