Naar hoofdinhoud Naar footer

Online symposium Ervaringsleren

Gepubliceerd op: 10-07-2024

“Al is het maar voor even, toch snap je het beter…”

Voor even in de belevingswereld van de ander stappen. Dat kon tijdens het 3-daagse online symposium Ervaringsleren op 27, 28 en 29 mei. Deelnemers ervaarden welke uitdagingen mensen met een verstandelijke beperking tegenkomen samen met de 1001 betrokkenen om hen heen.

Zij zijn geïnspireerd en verrast met film, vertellingen en interactieve workshops. Iedere dag stond in het teken van een thema. Je werd uitgenodigd om vanuit jou rol te reflecteren op dit thema. Welke mogelijkheden zijn er om goed aan te sluiten bij die ander?

De drie thema’s die centraal stonden waren: Maandag thema – regie, dinsdag thema – 1001betrokkenen en woensdag thema – communicatie.

Ervaringsleren

Hoe is het om te leven met een beperking? En hoe is het om voor iemand met een beperking te zorgen? Het is niet altijd mogelijk om zelf te beslissen wat er gebeurt. Niet op ieder moment en geen keuze door wie. Ervaringsleren laat je dat voor heel even voelen. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met wat mensen met een beperking hun hele leven ervaren. Toch ontdek je door ervaringsleren wat het betekent om een beperking te hebben, of hoe het voelt om je steeds aan de situatie te moeten aanpassen. Dit door je letterlijk in de wereld van de ander te verplaatsen. Ook al is het kort…voor de meeste mensen is het een ervaring om nooit meer te vergeten.  

Maandag 27 mei stond in het teken van regie.

Eigen regie, een veelgehoorde term als het gaat om persoonsgerichte zorg. Wat betekend regie hebben over je leven en hoe voelt dat dan? Hoe kan je als naaste of zorgprofessional de ander regie geven en laten houden? Met dit thema kregen we inzicht in ons zorghart en hoe dat te maken heeft met loslaten en ruimte geven aan vertrouwen in de ander.  

Kijk hier naar de compilatie van dag 1:

YouTube video thumbnail

Ben je nieuwsgierig naar de andere video’s? Binnenkort zijn ook de video’s van de andere themadagen beschikbaar.

Lees meer

Deel deze pagina via: