Naar hoofdinhoud Naar footer

Autisme en verward gedrag: Anne

Ook mensen met autisme (ASS) hebben een verhoogd risico op het vertonen van verward gedrag. Het is belangrijk om dit te herkennen, zodat je hier als professional op een begripvolle manier mee om kunt gaan. Om professionals hier bij te ondersteunen ontwikkelden MEE NL en Vilans een persona: Anne.

Anne heeft autisme

Hier lees je over Anne. Anne is 38 jaar en woont alleen. Ze heeft twee relaties gehad, die liepen allebei stuk. Haar studie heeft ze afgemaakt, maar in haar werk liep ze vast. Haar drukke baan bij het zorgkantoor kon ze niet aan en ze kreeg een burn-out. Na veel testen en therapieën werd vijf jaar geleden duidelijk dat ze autisme heeft. Nu werkt Anne drie dagen per week bij de bibliotheek waar ze de aanschaf van nieuwe boeken regelt en de ledenadministratie bijhoudt.

Mensen zoals Anne hebben behoefte aan structuur en duidelijkheid. Op vaste tijden eten, een vaste plek voor alle spullen in huis, een overzichtelijk dag- en weekschema. Daarvan afwijken kan veel stress opleveren.

Ook bij omgevingsgeluiden waar ze niet zelf voor kiest, loopt de spanning snel op. Anne is overgevoelig voor zintuiglijke prikkels. Thuis, in haar eigen vertrouwde omgeving, voelt ze zich veilig. Daarbuiten - waar mensen niet bekend zijn met autisme - gaat het soms mis.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen