Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementietafel Noord-Holland: 'De kunst van het afstemmen'

Een Dementietafel is een avond over omgaan met de laatste levensfase van een dierbare, afscheid nemen. En over hoe je daar als verwant en hulpverlener samen mee om gaat. De verwachting was dat het op 29 september een emotionele avond zou worden in Alkmaar. En dat klopte ook.

In totaal waren er ongeveer 60 personen aanwezig. Met naast professionele hulpverleners, zeker de helft verwanten. Dit laatste misschien ook door het onderwerp: de kunst van het afstemmen.

Marja Oud over Dementietafel Alkmaar: 'Het thema werd succesvol in beeld en beleving gebracht door twee actrices. Zij speelden een scène van twee verwanten die ieder totaal anders naar hun zus keken, een vrouw met Downsyndroom en dementie. Allebei beleefden zij hun eigen waarheid in de omgang met hun zus en allebei was goed. In de zaal kon je een speld horen vallen, zo intens leefde iedereen mee.'

Er volgde een interview met twee ervaringsdeskundigen. Een verwant waarvan de zus met Downsyndroom is overleden en een verwant waarvan de zus in de laatste fase van haar dementieproces verkeert. De interviewer mocht echt alles vragen. Het gaf weer wat het proces met je doet als familie en hulpverleners het dementieproces zien gebeuren.

'Het interview was behoorlijk ingrijpend, werd ook integer gebracht. Er was voelbaar verdriet in de omgang van familieleden onderling en de eenzaamheid naar elkaar toe.'

Bezoek werd een verplichting

'Eén zus bracht naar voren hoe het bezoek aan haar zus anders ging verlopen. In plaats van ‘ik ga naar mijn zus op bezoek en iets leuks doen’, voelde het soms als een verplichting worden. Want herkenning was er niet meer en de contact-momenten verliepen moeizaam. Wat had je nog aan zo’n bezoek?'

'Ademloos hoorde de aanwezigen de verhalen aan. Langdurig applaus na afloop van het interview. En bewondering, dat beiden het hadden aangedurfd om zich zo kwetsbaar op te stellen.'

Opnieuw speelden de twee actrices een scène. Nu werden de fricties gespeeld die binnen een team spelen. Bij medewerkers kan verwarring ontstaan over bejegening. Wat zijn nu de afspraken en hoe moet je je beleid tijdig bijstellen?

Discussie

Tijdens de pauze kwamen veel gesprekken los over het besproken thema. Na de pauze werd in groepjes verder gepraat.

In een plenaire setting volgde er een terugkoppeling. Vooral de verwanten gaven terug, dat het moeizaam ging met de onderlinge familiecontacten en de onvoorspelbaarheid in het dementieproces. Het afstemmen/aansluiten bij diegene die dementeert is een ingewikkeld proces.

Zinvolle dagbesteding

Op 20 april 2017 is de volgende Dementietafel. Het onderwerp is: welke vormen van zinvolle dagbesteding zijn ontwikkeld voor cliënten met dementie en verstandelijke beperking?

Marja Oud is senior verpleegkundige bij Esdégé Reigersdaal en verpleegkundig zorgconsulent Palliatieve Zorg. Marja is medeoprichter en coördinator van de Dementietafel Noord-Holland.

Lees ook

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen