Ervaringsdeskundigen over het belang van toegankelijkheid
Gepubliceerd op: 20-05-2025
Vanaf 28 juni 2025 gelden er nieuwe Europese regels over toegankelijkheid. De nieuwe regels staan in de 'Europese Toegankelijkheidsrichtlijn'. Om deze nieuwe regels onder de aandacht te brengen deelt het ministerie van VWS een half jaar lang verhalen van ervaringsdeskundigen.
De nieuwe regels over toegankelijkheid zorgen ervoor dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. De regels gelden voor producten en diensten die je in het dagelijks leven gebruikt, zoals websites en webwinkels, maar ook een pinautomaat en elektronische boeken. Een pinautomaat kan bijvoorbeeld gebruik maken van een voorleesfunctie. Zo kan iemand die slechtziend is de pinautomaat gewoon gebruiken. En zo zijn er meer regels vastgelegd in de 'Europese Toegankelijkheidsrichtlijn'.
Verhalen van ervaringsdeskundigen
In 6 verhalen vertellen ervaringsdeskundigen over hun ervaring met een toegankelijk product of toegankelijke dienst. Ze vertellen hoe het hen helpt om zelfstandig te kunnen leven. De verhalen komen tussen januari en juni 2025 online op doeonbeperktmee.nl.
Reizen met het OV in een elektrische rolstoel
Joy Moonen reist in haar elektrische rolstoel veel met het openbaar vervoer. Reizen kost Joy extra tijd en soms ook extra moeite. Maar zelfstandig kunnen reizen is belangrijk voor Joy. In Joy Moonen over reizen met een motorische beperking: “Ik kan net zoveel als ieder ander” lees je over haar ervaring. Ook lees je over inclusiviteit bij de Nederlandse Spoorwegen.
Bankzaken met een spierziekte
Bianca Mastenbroek heeft een spierziekte. Ze kan daardoor niet altijd zelf haar bankzaken regelen. Liever wil ze wel zelf haar bankzaken regelen. Bankzaken vindt ze persoonlijk. En het geeft een stukje zelfstandigheid. In Bianca Mastenbroek over bankzaken doen: “Zodra ik een QR-code moet scannen, wordt het lastig” deelt Bianca waar ze tegenaan loopt. Ook lees je wat haar bank doet om internetbankieren toegankelijker te maken.
Slechtziend (online) boodschappen doen
Christiaan Waters is slechtziend. Boodschappen doen in de supermarkt kost Christiaan veel tijd. Online kan Christiaan zijn boodschappen makkelijker en zonder hulp doen. Het voorleesprogramma leest voor welk product hij aanraakt. In Christiaan Waters: "Een website of app kan er prima uitzien, maar wel onleesbaar zijn voor de schermlezer” deelt Christiaan zijn ervaring met (online) boodschappen doen. Ook lees je hoe een online supermarkt naar toegankelijkheid kijkt.
Ervaringsdeskundige in toegankelijkheid
Habon heeft glaucoom. Door haar glaucoom ziet ze met haar rechteroog maar ongeveer 10%. Om in het openbaar beter te kunnen zien, heeft Habon een soort verrekijker. Deze verrekijker helpt Habon om zelfstandiger te leven. In haar werk kan Habon haar ervaring goed inzetten. Collega's komen naar haar toe als ze vragen hebben over toegankelijkheid. In Habon Abdulahi: “Toegankelijkheid is het verschil tussen afhankelijk en zelfstandig zijn” lees je het verhaal van Habon.
Meldpunt DigiToegankelijk
Vind je een website of app van een overheidsorganisatie die niet toegankelijk is? Dit kun je melden bij Meldpunt DigiToegankelijk.
Vragen
Mail voor vragen naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl.
Lees meer
- Wil je weten hoe toegankelijk jouw website is? Doe de zelfscan op ismijnsitetoegankelijk.nl.
- Op mkbtoegankelijk.nl vind je richtlijnen voor diverse producten en diensten.
- Lees meer over de 'Europese Toegankelijkheidsrichtlijn' op rijksoverheid.nl.