Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Het kan heel veel uitmaken als iemand in je gelooft’

Wat doet het met je wanneer je de verkeerde hulp krijgt? Mijn naam is Agnes Dircken en ik werk als ervaringsdeskundige bij de LFB. Met deze blog wil ik graag mijn verhaal delen.

Autisme, borderline en licht verstandelijke beperking. Dat is de diagnose die ooit bij mij is gesteld. Maar waar vind je dan de juiste hulp? Door mijn diagnoses is het lastig om passende zorg te vinden, waardoor ik voor het ene te goed was en het andere te slecht. Ik viel echt letterlijk overal tussen wal en schip.

Zware momenten 

Jarenlang heb ik dan ook een strijd gestreden tussen leven en dood. Er was geen passende woonplek en geen passende behandeling voor mij. Ik heb momenten gehad dat ik het leven niet meer zag zitten. Dit was niet alleen zwaar voor mij, ook voor mijn familie. Ik heb zelfs een aantal zelfdodingspogingen gedaan. Ik verlangde naar een uitweg. Dat zou mezelf en mijn ouders rust geven. 

Dagbesteding met voldoening 

Dit veranderde toen ik door een zorgorganisatie begeleid werd die me goed begreep. Zij hielpen me met mijn zoektocht naar een passende dagbesteding die nuttig is, maar waar ik ook voldoening uit kon halen. Zo kwam ik tot de ontdekking dat de rol van ervaringsdeskundige iets voor mij zou kunnen zijn. 

Zij geloofden in mij

Uiteindelijk ben ik dus door deze organisatie verder gekomen. Zij geloofden namelijk in mij. Zij gaven me bijvoorbeeld de ruimte om zelf dingen te proberen. Belangrijk, want als je niet mag proberen, zul je namelijk nooit ontdekken of je het kan. Hierdoor heb ik heel veel stappen vooruit gezet. Door hen heb ik de kans gekregen om de opleiding ‘Ik deel mijn ervaring met anderen’ van Fontys te volgen, speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Hierdoor ben ik helemaal opgebloeid. 

Ik geniet weer van het leven

Inmiddels val ik niet meer tussen wal en schip en strijd ik niet meer tussen leven en dood. Op dit moment geniet ik van het leven als ervaringsdeskundige (in opleiding) bij de LFB in Goes en is het tegelijkertijd ook mijn passie geworden. Ik hou ervan om gastlessen te geven met interactieve werkvormen en zo het gesprek aan te gaan met studenten op een leuke manier. Ik wil graag anderen inspireren door te laten zien dat ook mensen met een beperking veel kunnen. Ik straal weer en heb weer zin in het leven!

Deel deze pagina via: