Naar hoofdinhoud Naar footer

Interview Marieke Werkman

Marieke Werkman is promovendus binnen onderzoek 'De Sensatie van een Goed Leven'. Ze vertelt over haar motivatie en rol binnen het onderzoek.

Waarom heb je er voor gekozen om te promoveren?

Het onderwerp sprak mij aan, dat heeft de doorslag gegeven om te solliciteren voor deze promotieplek. Onderzoek doen, is een sterke kant van mij. Ik ben analytisch ingesteld. Dat dit onderzoeksproject een combinatie is tussen de praktijk en theorie vind ik heel waardevol.

Wat is jouw motivatie om juist op dit onderzoek te promoveren?

Dit onderzoek sluit precies aan bij mijn ervaringen tot nu toe. Ik heb een broer met een ernstige verstandelijke beperking en autisme. Van jongs af aan lijkt het mij heel mooi om juist voor deze doelgroep iets te kunnen bijdragen en om mijn talenten voor hen in te zetten. Daarom heb ik de studie Pedagogische Wetenschappen gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als afstudeerrichting Orthopedagogiek.

Na mijn opleiding heb ik een jaar in de praktijk gewerkt als gedragsdeskundige bij een organisatie voor  woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Dit werk vond ik erg mooi om te doen en hier heb ik nog meer kunnen leren. Vooral het samenwerken met alle betrokkenen, met name ouders maar ook begeleiders en sectormanagers, vond ik belangrijk.

Je bent in april van dit jaar begonnen, wat zijn je eerste indrukken?

De indruk die ik tot nu toe heb, is dat het een heel mooi project is. Vooral de combinatie van onderzoek en praktijk spreekt mij erg aan. Ieder levert zijn of haar bijdrage op basis van eigen ervaring en kennis. Ook de netwerkbijeenkomsten vind ik heel waardevol. Dat is waar het om gaat; het horen van ervaringen en verhalen van ervaringsdeskundigen, ouders, begeleiders en andere betrokkenen, om zo zicht te krijgen op waar behoefte aan is. Dit onderwerp is ook zo nodig. Er is echt behoefte aan kennis delen en kennis opdoen over prikkelverwerking bij mensen met de combinatie van autisme en een verstandelijke beperking.

Waarover gaat je eerste artikel?

Het eerste artikel gaat over wat we tot nu toe weten over de combinatie autisme, verstandelijke beperking en prikkelverwerking. Daarmee wordt ook duidelijk wat we juist nog niet weten. Zo weten we zeker dat de andere vier artikelen iets toevoegen voor de wetenschap én de praktijk. 

Wanneer ben je tevreden?

Dat is een lastige vraag. Er is altijd wel iets dat ik anders had kunnen doen. Maar als ik mijn doelen van de dag heb gehaald en iets heb kunnen betekenen voor een ander, ben ik vaak tevreden.

Over ‘De Sensatie van een Goed Leven’

'De Sensatie van een Goed Leven' is een onderzoek binnen Nationaal Programma Gehandicapten: Gewoon Bijzonder. Het project wil wetenschappelijke- en praktijkkennis samenbrengen tot een methodiek voor het (h)erkennen en positief beïnvloeden van prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Lees ook het interview met projectleider Jeanet Landsman.

Deel deze pagina via: