Naar hoofdinhoud Naar footer

Interview met de co-onderzoekers

Onderzoekers van het Gewoon Bijzonder-netwerk 'De Krachten Gebundeld!' hebben een folder uitgebracht. In deze folder (download onderaan de pagina de eerste factsheet) staat een update over waar de onderzoekers in Nijmegen en Groningen nu mee bezig zijn. Ook geeft het inzicht wat we op de korte termijn kunnen verwachten.

Het onderzoek moet in elk geval helpen om mensen met een verstandelijke beperking gezond te laten leven.

Projecten in Groningen

Onderzoeker Annelies Overwijk is bezig met een onderzoeksproject in Groningen. Samen met het onderzoeksteam gaat ze met begeleiders mee op pad om de dagelijkse bezigheden op camera te vast te leggen. Daarbij ligt de focus op hoe begeleiders hun cliënten helpen bij het ondersteunen van een gezonde leefstijl. Wat hebben begeleiders nodig om mensen met een verstandelijke beperking te helpen met gezonde voeding en beweging? Op basis van de antwoorden wordt er een cursus ontwikkeld voor begeleiders.

Project in Nijmegen

Onderzoeker Kristel Vlot-van Anrooij heeft in het begin van het onderzoek vooral ideeën verzameld. Hoe ziet een gezonde leefomgeving er eigenlijk uit? Samen met 41 mensen (met ervaring in onderzoek en praktijk) werd over dit vraagstuk nagedacht. Dit leverde honderd ideeën op. Kristel is nu bezig om de ideeën te sorteren. Hierdoor moet er een goed beeld ontstaan van wat een gezonde leefomgeving is.

Welke ondersteuning uit de leefomgeving is nodig om gezond te leven? Aan de hand van deze vraag gaat het onderzoeksteam in het voorjaar van 2018 in gesprek met verwanten. Op basis van de opgehaalde informatie ontwikkelt het onderzoeksteam een vragenlijst. De vragenlijst laat zien welke hulpbronnen er al zijn en wat nog nodig is voor een gezonde leefomgeving.

Samenwerking co-onderzoekers

Elke maandag werken Henk, Anneke en Kristel samen aan het onderzoek de Gezonde Leefomgeving. Als co-onderzoeker kiezen ze ervoor om kennis met elkaar te delen. Dit levert een aantal voordelen op, namelijk:   

 • co-onderzoekers denken vanuit eigen ervaring en kennis mee
 • verbetert onderlinge samenwerking
 • stappen, voorbereiding en uitvoering van het onderzoek deel je binnen een klankgroep (mensen uit de praktijk die meedenken)

Onderzoeksklok

De co-onderzoekers hebben een onderzoeksklok gemaakt. Deze laat de verschillende fasen van onderzoek zien. Daarnaast is het een mooi hulpmiddel en geheugensteuntje. Meer weten?

Meer informatie over het onderzoeksproject ‘Ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking, de krachten gebundeld’. Volg het onderzoeksproject ook via Facebook. Het onderzoeksproject is onderdeel van het Nationaal Programma Gehandicapten: Gewoon Bijzonder.

Meer informatie (de factsheets download je onderaan de pagina)

 • Factsheet 1: Aanpak onderzoek De Krachten Gebundeld!
 • Factsheet 2: Informatie verzamelen en samenwerking met co-onderzoekers
 • Factsheet 3: Kijkje in de keuken van het project Gezonde leefomgeving
 • Factsheet 4: Eerste uitkomsten van het project Gezonde leefomgeving
 • Factsheet 5: Vier woon- en dagbesteding locaties aan de slag met vragenlijst en cursus
 • Factsheet 7: Overzicht van resultaten
 • Informatie ZonMw
 • Eigen Facebook pagina

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen