Naar hoofdinhoud Naar footer

Leren van ervaringskennis: Hoe is het om afhankelijk te zijn van zorg?

Altijd rekening moeten houden met de zorg. Niet altijd je eigen bedtijd kunnen bepalen en het gevoel hebben dat je moet knokken voor je eigen regie. Het is niet makkelijk om afhankelijk van de zorg te zijn, vindt ervaringsdeskundige Vincent. Maar gelukkig zijn er ook hulpverleners die dit snappen. Aan hen hoef je niets uit te leggen en dat scheelt.

Door: Mireille de Beer en Jessica Michgelsen van kennisorganisatie Vilans

Hoe is het om thuis veel hulp of zorgverleners op bezoek te krijgen? Wat betekent dat? Wat vind je nou echt belangrijk? En word je daarin ook goed geholpen en gehoord? Daarvoor gingen we in gesprek met Vincent die al zijn hele leven zorg ontvangt. Het doel? Vanuit ervaringskennis komen tot nieuwe inzichten.

Schoon huis is belangrijk

Bij Vincent komen dagelijks verschillende hulpverleners langs. Ze helpen hem met dingen die hij zelf niet kan. Zoals bijvoorbeeld hulp bij naar de wc gaan, douchen, aankleden, uit bed gaan en bij de maaltijd. Het gaat om ongeveer 3 tot 4 hulpverleners. Daarnaast komt er ook een huishoudelijke hulp langs die Vincent zelf betaalt. Vincent vindt het namelijk belangrijk dat zijn huis schoon is.

Wat er niet mag of kan

Soms wordt Vincent in zijn leven beperkt en dat is niet altijd even fijn. Alles moet plaatsvinden op een bepaald tijdstip. Hij kan daarom niet altijd bepalen hoe laat hij naar bed gaat. Soms krijgt hij te horen dat hij niet op zijn stoel mag zitten of op de bank mag hangen. Maar hij wil zelf bepalen wat hij fijn vindt om te doen. Dit frustreert hem. Hij heeft hierover regelmatig een gesprek met de locatie manager.

Hij wordt alleen niet altijd even goed gehoord. Wel is er een afspraak gemaakt dat hij op 3 dagen later naar bed kan, en dat dit op 4 dagen voor 11 uur 's avonds moet zijn.  Dat maakt wel een verschil.

Niet alles hoeven te vragen

Gelukkig kan het ook anders. Zo zijn er ook hulpverleners aan wie Vincent niets hoeft uit te leggen. Wat daarin vooral fijn is als hulpverleners zelf initiatief nemen. Dat hij niet alles hoeft te vragen. Dat zijn mensen met wie hij een klik en een connectie voelt.

Meer zorgpersoneel nodig

Vincent hoopt verder dat er meer mensen in de zorg kunnen werken. Er is nu te weinig zorgpersoneel en daardoor te weinig hulp. Hij vindt het belangrijk om zijn eigen leven vorm te kunnen geven. Wat niet moet gebeuren, is dat je terug moet vallen op familieleden. Vincent wil namelijk liever niet zijn familieleden belasten.

Ook wil Vincent niet meer in tijdsblokken leven. Nu moet hij altijd rekening houden met de zorg. En soms wordt er te veel gepraat door hulpverleners. Dan zijn ze aan het roken, terwijl hij ze hard nodig heeft. Dat is niet fijn.

Cliënten zijn mensen en geen producten

Als Vincent zelf hulpverlener zou zijn, zou hij proberen om zo goed mogelijk te helpen. Het is daarbij belangrijk om naar de persoon te kijken. Goed te kijken naar wat iemand nodig heeft, dan wijst de rest zich vanzelf. Ook zou hij de tijd nemen voor mensen. Zorg gaat over aandacht geven en goed luisteren. Cliënten zijn mensen en geen producten.

Lees meer

Deel deze pagina via: