Naar hoofdinhoud Naar footer

Marieke Timmermans: “Een carrièreswitch waar ik geen spijt van heb”

De coronatijd heeft ook goede dingen gebracht, bijvoorbeeld voor Marieke Timmermans. Zij mocht gaan zorgen voor mensen met een beperking. “De kracht in de cliënt vinden, dat is mijn streven.”

Marieke (44) heeft een koksopleiding gedaan en jarenlang in een winkel gewerkt. Bij kookwinkel Tinks kwam ze te werken met cliënten van SWZ zorg. “Zij hielpen mee in de winkel. Ik vond het steeds leuker om met hen samen te werken. Al vaker had ik bedacht dat ik daar iets mee wilde, maar ik ben heel honkvast.”

Carrièreswitch per toeval

Tijdens de eerste corona lockdown in 2020 moest de kookwinkel haar deuren sluiten. Marieke ging werken bij Woonvorm De Munsel in Boxtel, ook onderdeel van SWZ zorg. “Daar kwamen ze handjes tekort. De bewoners mochten niet naar buiten, dus ook niet naar de dagbesteding. Ze waren de hele dag thuis. Ik ging regelmatig boodschappen voor hen doen. Drie keer per week kookte ik samen met de bewoners. Op andere dagen ging ik met hen wandelen en spelletjes spelen. Dat vond ik erg leuk.”

“Ik wist dat ik iets met zorg wilde en niet meer in een gewone winkel wilde werken.

Een collega zag de glinstering in Mariekes ogen en vroeg haar of ze ooit had overwogen een zorgopleiding te doen. “Ik wist dat ik iets met zorg wilde en niet meer in een gewone winkel wilde werken. Ik vond het spannend, maar ik was ook heel enthousiast. Dus ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik besloot te investeren in mezelf en meldde me aan voor het zij-instroom traject.”

Zij-instromer

Voor haar opleiding Verzorgende IG, maakte Marieke een toelatingstest. “Ze hadden gezegd dat ik na twee dagen de uitslag zou krijgen, maar ze belden al na een uur dat ik mocht beginnen. Ze waren net zo enthousiast als ik. En eigenlijk was er geen leerplek bij De Munsel, maar die werd voor mij gecreëerd. Ik voelde me meteen heel welkom. Het gaf me echt een gevoel van eigenwaarde.”

Marieke ging op maandag naar school en de andere dagen werkte ze als leerling begeleider. “Ik hielp mee bij het ontbijt en mocht bewoners wassen en aankleden. Dat was nieuw en spannend, omdat je zo dichtbij komt. Ik zag er een beetje tegenop, maar het is me alles meegevallen. En ik heb me vanaf de eerste dag onderdeel van het team gevoeld, niet minderwaardig. Tijdens de overdracht werd er echt naar me geluisterd. Van klasgenoten die ergens anders werkten, hoorde ik dat zij niet fijn werden behandeld. Je leerplek kan je opleiding maken of breken. Bij SWZ wordt echt ruimte voor je gemaakt.”

De 24 bewoners van De Munsel zijn verdeeld over drie units met ieder een eigen woonkamer en keuken. “Nadat ik terugkwam van vakantie zeiden ze ‘Fijn dat je er weer bent’. Ze zijn betrokken en geïnteresseerd. Het is heel dankbaar werk. Als je ’s morgens binnenstapt, zie je die lachende gezichten; dan vliegt de dag voorbij.”

Cliënten uitdagen

Afgelopen zomer is Marieke geslaagd en ze werkt nu als begeleider. “Ik kijk waar de cliënt behoefte aan heeft, wat die nog zelf kan. Dat past bij mij. Cliënten uitdagen om dingen zelf te doen. De kracht in de cliënt vinden. Dat maakt het werk voor mij heel leuk. Iemand met afasie bijvoorbeeld zei steeds ‘tssss’ als ze haar deodorant wilde hebben. We hebben veel geoefend, nu kan ze deodorant zeggen. Dat vind ik heel mooi.”

“Soms is het lastig om een ingang te vinden, als een cliënt in de nee-fase zit. Ik probeer dan een spelletje of iets persoonlijks dat ze aanspreekt. Van kleine succesjes geniet ik het meest. Als ik de juiste snaar weet te vinden om een cliënt blij te maken.” Activiteiten organiseren gaat Marieke ook goed af. “Eén bewoner is dol op playbacken. Dus hadden we een show gemaakt, microfoons geknutseld, liedjes geoefend. En uiteindelijk allemaal een liedje geplaybackt. We hadden een certificaat met foto gemaakt en die hangen nu op de kamers. Vandaag heeft zij de hele dag rondgereden met dat certificaat, dan zie je haar genieten. Dat vind ik zo leuk!”

Attent

“Mijn man vraagt regelmatig waarom ik niet dichterbij ga werken. In dat half uur rij ik veel andere zorginstellingen voorbij. Maar ik wil nergens anders heen. Ik heb een heel fijn team en krijg veel waardering van SWZ zorg, niet alleen in de vorm van attenties. Laatst was er iets vervelends gebeurd met een client. Toen werd ik nog dezelfde avond gebeld door de gedragsdeskundige, zodat ik even mijn verhaal kwijt kon. Als je iets emotioneels meemaakt, zoals het sterven van een cliënt, krijg je alle ondersteuning aangeboden. Het is echt een fijne werkgever. Ik wil hier nog lang blijven.”

Lees meer 

 

Deel deze pagina via: