Naar hoofdinhoud Naar footer

Op afstand begeleiden met Quarantaine Qunst Challenge

‘Het moment dat Rutte vertelde dat alles op slot gaat heeft heel veel impact gehad.’ Aan het woord is begeleider Roelof Noorda. Corona daagde hem uit om zijn cliënten op afstand te ondersteunen in hun dagbesteding en dagstructuur.

YouTube video thumbnail

Roelof leidt het project TROTS, een talentencentrum van Cosis. ‘In no-time zijn we materialen gaan verzamelen’, aldus Roelof. Zo ontstond de Quarantaine Qunst Challenge.

Uitdaging leidt tot verbinding

Ondanks een rotperiode maakten we toch maar met z'n allen hele leuke dingen.' - Shane, deelnemer

Ingrid Remmerts en Shane van Luijn zijn twee deelnemers aan deze challenge. ‘We kregen allemaal een pakketje waarmee we thuis dingen konden maken’, vertelt Ingrid. ‘Dat was super.’ Elke dag kregen de deelnemers een woord, bijvoorbeeld ‘spin’. Dat woord konden ze bijvoorbeeld knutselen, tekenen of fotograferen. Van de creaties werd dan een filmpje of een collage gemaakt. ‘Je voelt de verbinding, je bent er allemaal mee bezig,’ zegt Ingrid. Dat vindt ook Shane: ‘Je hebt het gevoel dat we toch nog een groep blijven.’

Anders ondersteunen door afstand

‘Ik vind het heel mooi dat we elkaar hebben geïnspireerd.' - Ingrid, deelnemer

Roelof vertelt dat cliënten hun uitingen na verloop van tijd persoonlijker gingen maken. ‘Dat leidt tot andere gesprekken, namelijk over wat ze echt bezig houdt. Ik merkte dat ik op afstand op een andere manier kan ondersteunen.’ Daarnaast zag hij dat mensen een overlevingsdrang krijgen om er samen doorheen te komen. ‘Dat maakt hen krachtig.’

Op zoek naar inspiratie?

Online platform digidagbesteding.nl van kennisnetwerk VG Innovators is inmiddels drie weken in de lucht. Je vindt er tips en activiteiten voor begeleiders, naasten en mensen met een beperking. Wat zijn de twintig meest bezochte ideeën voor dagbesteding op locatie of in huis? In dit interview deelt webbouwer Roy Milder de top 20.

Lees verder

Lees meer

  • Samen plezier maken? Gebruik deze beweegkaarten
  • Praktische tips uit de Coronatafels
  • Emoties uiten met spoken word

Deel deze pagina via: