Naar hoofdinhoud Naar footer

Paula Sterkenburg: Sociale relaties bevorderen met ICT

Gepubliceerd op: 12-11-2020

Hoe kunnen we de sociale relaties van mensen met een (visuele én) verstandelijke beperkingen verbeteren met behulp van ICT? Paula Sterkenburg en Mirjam Wouda zijn samen de projectleiders van het project binnen Gewoon Bijzonder: ‘Sociale relaties bevorderen met ICT’. In dit interview vertelt Paula Sterkenburg waarom zij zich inzet voor het bevorderen van sociale relaties met behulp van technologie.

1. Waarom doe je mee aan dit project?

Ieder mens heeft recht op een goede kwaliteit van leven en op blijvend ontwikkelen van diens mogelijkheden. Goede kwaliteit van leven wordt voor een groot deel bepaald door verbondenheid aan anderen en binnen een veilige relatie heb je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen. Binnen zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking is het daarom van groot belang dat begeleiders sensitieve en responsieve begeleiding en ondersteuning bieden. Twee van onze projecten zijn hierop gericht. Het derde project is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling tot het verbeteren van mentaliseren als vaardigheid voor mensen met een LVB.

2. Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Ik heb de taak om onderzoekers te begeleiden, bij te dragen aan het maken van een vertaalslag van wetenschappelijke kennis naar de praktijk en de wetenschappelijke kwaliteit van de studies te bewaken: kortom, om het gehele project te coördineren. Hierbij hoort ook het zorgen voor uitdragen van onze activiteiten en voor een fijne sfeer om in te werken. Het thema ‘samen’ is voor mij van groot belang: samen als onderzoeksteam bestaande uit onderzoekers, ervaringsdeskundigen, ouders en verwanten, professionals, opleiders en andere collega’s.

3. Wanneer ben je tevreden?

De lat voor wetenschappelijk onderzoek ligt heel hoog waardoor op topniveau werken een uitermate grote inspanning vraagt van alle betrokkenen. Ik ben tevreden als we allen samen, met alle projecten, ons uiterste best doen om aan die hoge eisen te voldoen en tijdens het proces ook plezier beleven aan onze reis naar de finish. 

4. Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

We hebben elkaar nodig om wetenschap en praktijk te combineren. We werken samen met professionals in het ontwikkelen van bijvoorbeeld de HiSense app en de checklist ‘Aansluiten en stimuleren’. Als tip wil ik meegeven: wil je betrokken zijn bij onze projecten of gewoon op de hoogte blijven ga naar affect-us.nl.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan