Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Omgaan met mentale effecten coronacrisis - Zorgprofessional

Je vindt het waarschijnlijk vanzelfsprekend om er voor cliënten te zijn, maar om cliënten goed te kunnen blijven ondersteunen is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf en je collega's zorgt. Op deze pagina verzamelen we tips en informatie om dat goed te kunnen blijven doen. Je vindt hier algemene tips voor mentaal welbevinden én specifieke voor je werk in de gehandicaptenzorg. (Laatste update: 2 september 2020)

Begeleider aan het werk tijdens coronacrisis

In hectische tijden zoals in de coronacrisis is ook je werk spannender. Je kunt soms gevoelens hebben van angst, verdriet, machteloosheid of boosheid. Besef dat je gevoelens en gedachten een normale reactie zijn op een abnormale situatie. Erken dit voor jezelf en geef het aan bij een collega of leidinggevende. Blijf er niet alleen mee rondlopen, je bent niet de enige. Praat erover en probeer helpende gedachten te herhalen, zie kader.

Helpende gedachten

Soms kan je gaan piekeren of kunnen negatieve gedachten het overnemen. Bijvoorbeeld bij een heftige situatie. Probeer daar helpende gedachten tegenover te zetten en die voor jezelf te blijven herhalen:

 • Ik doe wat ik kan met de beste intenties.
 • We doen belangrijk werk.
 • Emoties als angst, spanning, verdriet, machteloosheid en/of boosheid zijn normale reacties op deze abnormale situatie.
 • We zorgen voor onszelf en houden oog voor elkaar.
 • We nemen onze verantwoordelijkheid door op tijd rust te nemen, te slapen, gezond te eten en afleiding te zoeken.

Hoe werk je goed samen? 

Het is belangrijk om binnen je team aandacht te hebben voor elkaar. Heb oog voor elkaar en steun elkaar. Bespreek hoe je reageert op stress en wat je dan nodig hebt. Wijs elkaar op regelmatig eten, drinken, toiletbezoek en slapen. Signaleer en benoem bij elkaar eventuele ziektesymptomen. Als je merkt dat stress veroorzaakt wordt door dingen die makkelijk te veranderen zijn, overleg dit dan met je leidinggevende.

Hoop en positiviteit

Soms kunnen situaties ook een positief gevoel geven omdat je iets kan betekenen. Dat geeft moed om door te gaan met je werk. Sta met elkaar stil bij de dingen die je hebt bereikt. Benoem dit concreet en geef elkaar complimenten.

Vergeet niet voor jezelf te zorgen

Hulp voor zorgprofessionals

 • De hulplijn van het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP is er voor zorgprofessionals die ondersteuning nodig hebben. Je kunt deze hulplijn zeven dagen per week bellen tussen 8.30 en 21.30 uur op 088 - 330 5500. Gespecialiseerde psychologen staan je te woord. 
 • Sterk in je werk, zorg voor jezelf biedt zorgprofessionals een luisterend oor met coaches die vrijwillig laagdrempelige mentale ondersteuning geven. Meld je aan op deze website.

Zelfhulp

 • Therapieland heeft een online programma met tools voor iedereen die wil omgaan met lastige gedachten en gevoelens waar je door de aanwezigheid van het coronavirus mee kunt worstelen.
 • In een ander online programma van Therapieland vind je tips voor iedereen die last heeft van eenzaamheidsgevoelens door de maatregelen rondom corona.
 • Evie is een e-healthplatform met online zelfhulptrainingen. Dit kan in combinatie met begeleiding van een hulpverlener. Maar bij lichte klachten kun je met Evie ook helemaal zelf (anoniem) aan de slag.
 • Bekijk ook deze tips en adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals op Vergeet jezelf niet als je voor een ander zorgt.

Heb je zelf tips?

Stuur ons jouw tips via content@kennispleingehandicaptensector.nl. Deze tips ontvingen we onlangs van enkele begeleiders: 

 • 'Als je naar het toilet gaat neem dan ook even een kort moment om jezelf tot rust te brengen door bewust je aandacht naar je ademhaling te brengen. Adem in, adem iets langer uit, enkele seconden een adempauze (ontspannen) en als je voelt dat je weer in wilt ademen herhaal je deze stappen nog 4 keer.'
 • 'Als je thuis bent doe dan eens een Bodyscan. Tijdens een bodyscan heb je even helemaal de focus op je lichaam en kom je door de aandacht en ontspanning weer tot jezelf. Er zijn er genoeg op internet te vinden die je hierin begeleiden. Ze variëren ook in tijd (vanaf ongeveer 15 minuten tot 45 minuten) dus kan je kiezen wat bij je past of wat je nodig hebt.' 

Op de website van het RIVM vind je actuele informatie over het coronavirus.


Ga naar Omgaan met mentale effecten coronacrisis - Cliënten

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.