Toon zoekbalkToon menu

Dagbesteding en werken

Wij doen mee! Volwaardig leven met behulp van technologie

‘Mensen met een verstandelijke beperking zijn minder tevreden met het leven, vaker eenzaam en doen minder mee in de samenleving.’ Dit schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat onderzocht of het mensen met een verstandelijke beperking lukt om volwaardig aan de samenleving mee te doen. Sinds de uitbraak van het coronavirus zien we juist meer creatieve ideeën ontstaan bij gehandicaptenzorgorganisaties op het gebied van persoonsgerichte zorg en de inzet van technologie. Zo proberen de organisaties iets te doen aan de situatie die het SCP schetst.


In verbinding door digitale dagbesteding

In het huidige digitale tijdperk waar we ons in bevinden is technologie niet meer weg te denken. Een mooi voorbeeld van het gebruik van technologie in de zorg voor cliënten zien we bij de digitale dagbesteding op zorgboerderij Ophovenerhof. Zij bieden persoonsgerichte zorg aan via een YouTube-kanaal en een eigen Facebookpagina. Zo kan je bijvoorbeeld samen met begeleider Luciënne een mooi kaartje knutselen met behulp van de video hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=JRg5uQXAOYo

Lachmomentjes bij 's Heeren Loo 

Maatwerk in meedoen

Het onderzoek Maatwerk in meedoen laat voor het eerst zien dat mensen met een verstandelijke beperking het inderdaad moeilijker hebben.
Lees over Maatwerk in meedoen
Zorgorganisatie ’s Heeren Loo heeft een speciale webpagina ‘SLIM’ ingericht. Je vindt hier 101 verschillende activiteiten voor een leuke, leerzame en slimme dag thuis. Bijvoorbeeld leuke dingen om te knutselen, spelletjes en een verzameling van grappige beeldbel sjablonen, voor een lachmomentje tijdens online contact met collega's, familieleden, een gedragswetenschapper of een begeleider.

Bewegen op muziek bij Abrona

Fysiotherapeuten bij Abrona bedachten een interactieve ‘wandelbingo’ zodat cliënten buiten in beweging blijven. En met ‘bewegen op muziek’-filmpjes zorgen ze ervoor dat cliënten hun oefeningen blijven doen. De succesvolle filmpjes zijn ook populair in andere instellingen en medewerkers van Abrona gebruiken andersom ook ideeën van andere organisaties.

Beweegkaarten van Siza

Bij Siza staan ze niet stil! Daar hebben enkele sportievelingen het initiatief genomen om activiteiten te bedenken die te maken hebben met sport en spel voor cliënten. Bekijk deze beweegkaarten met allerlei gemakkelijk uit te voeren oefeningen en spelletjes.

handendans

Handen-dans

Corona biedt begeleiders de kans om nieuwe vormen aan te bieden die gericht zijn op kennismaking en contact. Bekijk bijvoorbeeld deze handen-dans van Berkenstede op YouTube waarin cliënten, personeel en vrijwilligers op elkaar reageren. Zij leerden elkaar op andere manier kennen dan normaal. Een medewerker: ‘Wat leuk, ik wist niet dat zij vroeger danseres was, je kan dat nog steeds zien!’

10.101 creatieve ideeën tijdens corona

Technologie heeft ons geholpen om in contact met elkaar te blijven sinds de uitbraak van het coronavirus. Via jouw telefoon, tablet of computer kan je bijvoorbeeld via beeldbellen andere mensen zien en spreken. Je vindt verschillende tips op 'Tips voor activiteiten binnen (en buiten)' en via deze link vind je 10.000 ideeën voor dag- en vrijetijdsbesteding. Bekijk ook de praktische tips die voortkwamen uit de Coronatafels en waar je direct mee aan de slag kunt.

Technologische vernieuwing makkelijk gemaakt

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan al veel mooie initiatieven op het gebied van technologische vernieuwing. Met de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg van het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Vilans en Academy Het Dorp coördineren het programma en voeren het uit. Daarbij ondersteunen adviseurs, experts en veldspecialisten.

Ga naar deze pagina om meer te lezen over de innovatie-impuls

Het rapport Maatwerk in meedoen. Een vergelijking van zelfredzaamheid, hulpbronnen en kwaliteit van leven tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking is begin december 2020 gepubliceerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.