Toon zoekbalkToon menu

Dagbesteding en werken

Vrijwilliger met beperking van waarde voor de wijk

Een beperking en toch als vrijwilliger werken in de wijk. Dit kan en maakt mensen gelukkiger! Movisie maakt zich sterk voor het matchen van mensen met een beperking met vrijwilligersorganisaties.

Mensen met een beperking hebben, net als iedereen, talenten en kwaliteiten die heel waardevol zijn voor vrijwilligerswerk. Toch is vrijwilligerswerk voor mensen met een beperking niet altijd toegankelijk. Terwijl zij voor deze organisaties een bron van nieuwe vrijwilligers zijn en ze met hun kwaliteiten een bijzondere bijdrage kunnen leveren. Bekijk dit filmpje van David, die vrijwilligerswerk doet als fotograaf bij Circus Okidoki: 

https://www.youtube.com/watch?v=BDln9OUDXgI

Win-winsituatie

Het verhaal van Ilse illustreert dit. Ilse heeft door een auto ongeluk ernstig hersenletsel opgelopen. Haar korte termijn geheugen is beschadigd. Ilse werkt als vrijwilliger bij mensen met dementie. Dat Ilse zich van recente gebeurtenissen en verhalen niets kan herinneren is in dit geval een voordeel. Ze kan met veel geduld en interesse luisteren naar de zich herhalende verhalen van mensen met dementie. Ze heeft het naar haar zin en neemt de cliënten vaak mee naar buiten voor een wandeling naar het park.

Cursus Focus op talent

Het voorbeeld van Ilse laat zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk kan zijn voor mensen met een beperking. Alleen komen ze uit zichzelf niet zo gemakkelijk in contact met vrijwilligersorganisaties. Ook omdat ze niet goed weten wat ze zouden kunnen doen en betekenen. Movisie biedt hen een cursus 'Focus op talent' aan. De deelnemers krijgen in de cursus inzicht in hun eigen motivatie en vaardigheden om zich in te zetten als vrijwilliger. En ze maken kennis met de brede mogelijkheden van vrijwilligerswerk.

Matchen cliënt en vrijwilligerswerk

Daarna volgt het contact met lokale vrijwilligersorganisaties. Projectleider Els Hofman van Movisie: ‘Een match tussen cliënt en vrijwilligerswerk is individueel maatwerk. Heel belangrijk is het persoonlijke contact en de samenwerking tussen zorginstelling en vrijwilligersorganisatie. Organisaties willen weten welke mensen ze binnen krijgen.'

Goede voorbeelden

Goede voorbeelden zijn er inmiddels te over. Mensen met een beperking die werken als toezichthouder in het zwembad, mensen die ouderen begeleiden bij de dagbesteding. In het Zaans Medisch Centrum werkt iemand met een beperking bij de lokale ziekenhuisradio. ‘Belangrijk is dat mensen met een beperking weten wat ze wél kunnen en wat ze leuk vinden’, zegt Hofman. ‘Ik zie cliënten en begeleiders blij worden!  

Bron: Zorgwelzijn.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.