Toon zoekbalkToon menu

Eigen regie

Boek - Afhankelijkheid hoeft niet negatief te zijn

In de zorg voor mensen met een beperking gaat het vaak over eigen regie en zelfredzaamheid. Afhankelijkheid is dan iets dat je beter zoveel mogelijk vermijdt. Maar is afhankelijk zijn van zorg wel altijd zo negatief? In het boek ‘Zorgen als ambacht’ lees je wanneer mensen afhankelijkheid als negatief ervaren en wat je daaraan kunt doen.

Wanneer schuurt afhankelijk zijn?

Het boek duikt in het dagelijks leven van mensen met een beperking om te onderzoeken wat afhankelijkheid voor hen betekent. Wanneer gaat het schuren? Met foto’s die mensen met een beperking zelf maakten, interviews en observaties laten de schrijvers zien hoe afhankelijkheid in de gehandicaptenzorg eruitziet.

Afstemmen voor meer ambachtelijkheid

Door afstemming kun je proberen negatieve ervaringen van afhankelijkheid te verzachten of voor te zijn. Dit boek geeft je handvatten voor afstemming. Met als resultaat meer ambachtelijkheid in de zorg voor mensen met een beperking.

Het boek Zorgen als ambacht. Afstemmen op afhankelijkheid van mensen met een beperking werd geschreven door Simon van der Weele, Femmianne Bredewold, Ellen Grootegoed, Margo Trappenburg & Evelien Tonkens, allen verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Meer informatie over boek ‘Zorgen als ambacht’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.