Toon zoekbalkToon menu

Eigen regie

Dilemma: Afwijken van het protocol, mag dat?

In je dagelijkse werk heb je, soms zonder dat je het in de gaten hebt, regelmatig te maken met ethische vragen die je zorgvuldig moet afwegen. Dat kan best lastig zijn. Want hoe beslis je wat goede zorg is voor jouw cliënt? Met behulp van zes casussen kun je de komende tijd je mening geven over ethiek in de gehandicaptenzorg. Deze derde casus gaat over het wel of niet opvolgen van protocollen en advies.

Casus: afwijken van het protocol, mag dat?

dilemma-casus-verstandelijke-beperking-zorginstelling

Karin woont in een zorginstelling voor mensen met een beperking. Ze is een jonge COPD patiënt (COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd) en heeft nog maar één long. Karin heeft slikproblemen en krijgt daarom op advies van de KNO-arts gemalen voedsel te eten. Het risico op verslikken is hierdoor aanzienlijk kleiner.

Karin verzet zich hevig tegen het gemalen voedsel. Ze zegt: ‘als mijn tijd komt, komt God me halen’. Gemalen voedsel heeft namelijk een grote invloed op haar leven. Haar spreekvermogen gaat achteruit (spraakspieren verslappen) en ze wil genieten van het eten. Het is een van haar grootste pleziertjes in het leven. Nu kan ze niet meer uit eten gaan of van een broodje hamburger genieten na een uitstapje met haar vriendinnen. Friet met mayonaise wordt gemalen. Karin én haar ouders pleiten voor klein gesneden voedsel.

Lees ook over ethische dilemma's

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.