Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Signaleren van epilepsieaanvallen

De website aanvalsdetectie.nl moet begeleiders in de gehandicaptensector, cliënten en neurologen betrouwbare informatie geven over het meten van epilepsieaanvallen. Het gaat daarbij om het signaleren, alarmeren, waarschuwen en monitoren.

Wat is een epileptische aanval en wat zijn de oorzaken?

Lees verder
Epilepsiecentra in Nederland (SEIN en Kempenhaeghe) en UMC Utrecht willen aan cliënten, neurologen, begeleiders in de gehandicaptenzorg betrouwbare informatie geven over aanvalsdetectie, zoals wearables en apps. Een informatieve website is nodig, omdat er veel ontwikkelingen zijn en betere apparatuur beschikbaar komt. 

Ga naar de website over aanvalsdetectie

Wat is aanvalsdetectie?

epilepsie-aanval-gehandicaptenzorgEpilepsieaanvallen kunnen soms automatisch worden herkend door gebruik te maken van een apparaat dat aanvallen signaleert op basis van bewegingen van een cliënt, veranderingen in de hartslag en/of geluiden. Zo’n apparaat geeft bij het signaleren van een aanval een alarm af. Soms is er (nachtelijke) bewaking nodig om bij een ernstige aanval tijdig zorg te kunnen bieden.

Soort epileptische aanval

epilepsie-aanval-gehandicaptenzorgBij epilepsie is het belangrijk om te weten wanneer en hoe vaak iemand een epileptische aanval heeft en ook wat voor soort aanval dat is. Dit gebeurt al heel lang door het in een agenda bijhouden van aanvallen, maar het zou handiger en nauwkeuriger zijn als dit automatisch gebeurt door een betrouwbaar apparaat. Ook zou het handig zijn als het apparaat herkent om wat voor soort aanval het gaat en het een alarm kan geven. Als het op de goede momenten alarmeert geeft dat meer veiligheid voor een cliënt en een betere nachtrust voor familieleden.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.