Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Wat is een epileptische aanval en wat zijn de oorzaken?

Epilepsie is een aandoening met typische aanvallen, waarbij de controle over bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk weg is. Een epileptische aanval is het gevolg van een soort kortsluiting in de hersenen. Miljarden hersencellen geven via elektrische prikkels opdrachten aan je lichaam en geest. Bij mensen met epilepsie raken de hersencellen plotseling overactief.

Epilepsie kan aangeboren zijn, of zich later voordoen en kan op elke leeftijd voor het eerst opspelen. Naar schatting hebben ruim 100.000 mensen in Nederland epilepsie. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt epilepsie in verhouding vaker voor.

Epileptische aanval

Epileptische aanvallen kunnen heel verschillend zijn in vorm en hevigheid. Dit ligt eraan waar in de hersenen de storing is. Ook hoe lang het duurt en hoe vaak je epilepsieaanvallen hebt, verschilt per persoon. Evenals wat de gevolgen zijn voor iemand. Soms is een aanval nauwelijks te herkennen voor iemand die niet bekend is met epilepsie. Bij anderen verkrampen de armen en benen, waardoor diegene kan vallen. Met sommige mensen kun je nog praten tijdens een aanval, anderen kunnen dat niet, of raken buiten bewustzijn. Vaak kan iemand zich niet herinneren wat er precies is gebeurd tijdens een epilepsieaanval.

Epilepsieaanvallen worden verdeeld in:

  • Partiële aanvallen, waarbij er een stoornis is in een deel van de hersenen.
  • Gegeneraliseerde aanvallen, waarbij de stoornis in allebei de hersenhelften tegelijk is. Je raakt dan altijd buiten bewustzijn.

Oorzaak van epilepsie

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Hersenbeschadiging tijdens de geboorte.
  • Ontsteking van de hersenen of het hersenvlies.
  • Hersenletsel als gevolg van een ongeval.
  • Een tumor in de hersenen.
  • Stofwisselingsziekte.
  • Afwijkingen aan de bloedvaten.
  • Erfelijke aanleg.

Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van epilepsie aan te tonen, omdat er sprake kan zijn van een combinatie van factoren.

Lees meer over epilepsie en behandeling

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Nienke Mandeville 23/11/2022

Beste,
ik vraag mij af wat de link is tussen mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie? hoe komt het dat vele mensen met een verstandelijke beperking ook epilepsie hebben? kan je mij dit uitleggen?
Alvast bedankt!


Diana Landman 14/3/2022

Mijn man heeft 3jaar geleden een gelegenheidsaanval gehad..daarna niks meer tot pasgeleden er toch weer eentje...allebei in zijn slaap gebeurd.
Er is nooit iets gevonden bij alle onderzoeken.
Er is geen sprake van erfelijkheid of andere zaken die dit zouden kunnen veroorzaken.hij is 49 jaar en moet nu de rest van zijn leven aan de medicijnen.
Dit is nogal wat vinden wij,terwijl we geen antwoord krijgen waarom dit is gebeurt?


M. van den Hove 5/8/2021

geachte mevrouw,

Wat een groot verlies zoals u beschrijft.
Mijn advies aan u is contact hierover op te nemen met uw neuroloog/ behandelaar en dit bespreekbaar te maken. Alle sterkte toegewenst.


Annie Middelkoop Vlak 5/8/2021

Ik heb 3 kinderen verloren door epilepsie ,heeft u een antwoord hoe dat kan .