Waar denk jij aan bij participatie van deze doelgroep? Dit vraagstuk stond centraal in een onderzoek (2015) onder ouders, familieleden, begeleiders, medici, gedragskundigen en onderzoekers. Daarin stonden de volgende vragen centraal:
- Waar denk je aan bij participatie van deze groep?
- Welke onderdelen passen bij elkaar?
- Hoe belangrijk vind je de verschillende onderdelen?
Resultaten onderzoek
Het onderzoek maakte duidelijk wat de betekenis is van het begrip participatie voor deze doelgroep. Er is ook een 'Mindmap participatie' ontwikkeld. De mindmap moet ervoor zorgen dat er mee mensen in de samenleving bewust worden van deze doelgroep en hun aanwezigheid. Komen deze factoren ook terug in hun leven? De Mindmap heeft zeven onderwerpen:
- Eigen regie
- Inclusie
- Ervaren en ontdekken
- Communicatie en begrepen worden
- Deelname en betrokkenheid
- Sociale contacten
- Vrije tijd, ontspanning en recreatie
De voorbeelden kunnen zowel binnen als buiten hun woonomgeving afspelen. Wil je de Participatie MIndmap ontvangen? Neem dan contact op met Gineke Hanzen via ginekehanzen@visio.org.
Download een brochure van de Participatie Mindmap
Casus
Gijs (gedragsdeskundige): ik wil samen met begeleiders en ouders zoeken naar mogelijkheden om jongeren in ons dagcentrum onderdeel te maken van de samenleving. Daarom heb ik de mindmap aangevraagd. Leert de Participatie Mindmap om buiten de kaders te denken, zodat we onze blik verruimen?
Thema's
Onderbouwing bruikbaarheid deze brochure
Research based. Kennis op basis van onderzoek.
Beoordeling
De participatie Mindmap werd ontwikkeld op basis van onderzoek.Het onderzoeksproject werd uitgevoerd in samenwerking met Koninklijke Visio (G. Hanzen, Dr. A. Waninge, N. van Wingerden, L. van Hemert en M.J. van den Driessche), Bartiméus (A. Maasland en A. Pouwels), VU medisch centrum Amsterdam (Dr. R. van Nispen en Prof. Dr. G. van Rens), Rijksuniversiteit Groningen (Prof. Dr. A. van der Putten en Prof. Dr. C. Vlaskamp) en de Hanzehogeschool Groningen (Dr. A. Waninge en Dr. L. Korevaar). Bron:
Hanze.nl.

Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder