Toon zoekbalkToon menu

Voor op de werkvloer

In dit artikel vind je een overzicht van hulpmiddelen die je kunt inzetten op de werkvloer. Van apps tot handreikingen en interessante uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek. Kijk hieronder meteen hoe jij je kennis in kunt zetten voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking!

Wegwijzer bewegen bij probleemgedrag

Werk je als zorgprofessional of (team)manager binnen de gehandicaptenzorg? En ben je benieuwd welke factoren in jouw organisatie ervoor zorgen dat situaties van deze doelgroep met probleemgedrag vastlopen? Via deze online wegwijzer maak je kennis met zeven 'organisatiedynamieken' die je kunt gebruiken om een situatie weer in beweging te krijgen:
 
Klik hier

Biofeedback en Hartcoherentie

In de hartcoherentietraining 'Werken met je hart' werken zorgverleners door middel van biofeedback aan hun veerkracht. Daarmee vergroten ze hun stressbestendigheid en voorkomen zo uitval of zelfs een burn-out. Begeleiders blijven langer met plezier en voldoening hun werk doen en hun houding heeft een kalmerende werking op mensen met EMB die onrust ervaren.
Lees verder

Triple C

'Een beetje Triple-C werkt niet'. Begeleid je mensen met een ernstige verstandelijke beperking die daarnaast gedragsproblemen of psychische problemen hebben? Dan is Triple-C een handig behandel- en begeleidingsmodel. 
Lees verder

Invloed van lichamelijke klachten op probleemgedrag in kaart brengen

Ongemak, pijn of verminderd lichamelijk functioneren kunnen van invloed zijn op het gedrag van mensen met een verstandelijke beperking en de kwaliteit van het bestaan. Hiervoor heeft CCE een hulpmiddel ontwikkeld.
Download hier het model om de analyse zelf uit te voeren. Bekijk op deze site van de CCE de top-70 lijst van lichamelijke klachten die probleemgedrag kunnen veroorzaken:
Klik hier voor meer informatie

7 inzichten

Als begeleider kan het heel lastig zijn om goed om te gaan met moeilijk verstaanbaar of onbegrepen gedrag mee om te gaan. Het kan leiden tot gevoelens van machteloosheid. Ook kan het heel zwaar zijn. Deze nieuwe inzichten kunnen jou en jouw organisatie misschien helpen.
Lees verder

HUME - Wearables voor meer veiligheid bij zorgmedewerkers

Uit onderzoek blijkt dat zorgmedewerkers graag een preventief hulpmiddel willen om escalaties zoveel mogelijk te voorkomen. De HUME van ontwikkelaar Mentech Innovation voldoet het beste aan de huidige eisen. De HUME meet spanning en stress bij cliënten en geeft deze informatie meteen door aan begeleiders. Met deze informatie kunnen begeleiders preventief handelen in het verlagen van spanning, zodat zij escalaties kunnen voorkomen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling – fasen en bijbehorende begeleidingsstijl

In deze publicatie (2008) van zorgorganisaties Amsta en Cordaan vind je de verschillende fasen van de (sociaal) emotionele ontwikkeling bij mensen met een beperking. 
Klik hier

Richtlijnen en principes voor de praktijk

Deze publicatie is samengesteld door deskundigen uit Europa, Canada en de Verenigde Staten. De belangrijkste uitgangspunten in het rapport zijn de centrale positie van het ontwikkelingsperspectief, het erbij betrekken van iemands omgeving, de combinatie van theoretische en praktische aspecten en organisatorische aanbevelingen.
Download het document hier

Feelix app

Waar word jij gelukkig van? Mensen met een ernstig verstandelijke beperking kunnen deze vraag vaak niet zelf beantwoorden. Ze zijn in sterke mate afhankelijk van hun sociale netwerk en de mensen om hun heen. De Feelix helpt juist die mensen (om de persoon met een ernstig verstandelijke beperking heen) om bij te dragen aan het geluk en dit actief te volgen en te ondersteunen.

Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.