REPOS werkt met een instructiekaart waarop 10 gedragingen staan omschreven die als typerend worden gezien voor pijn. Als begeleider observeer je een persoon 2 minuten en geeft daarna punten voor elke gedraging. Daarna bekijk je de situatie met een beslisboom.
Hoe herken je pijn?
REPOS maakt gebruik van jouw kennis als begeleider over het normale gedrag, een onderliggend probleem en/of de sociale achtergrond van een cliënt. Op basis van deze kennis geef je een aanvullend cijfer voor de pijn. De combinatie van de twee scores geeft een indicatie voor de aanwezigheid van pijn.
Voor- en nadelen
- Snelle methode, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn
- Gemakkelijk en eenvoudig te gebruiken hulpmiddelen als een instructiekaart en beslisboom
- Visuele voorbeelden van gelaatsuitdrukkingen met uitleg
- Betrouwbaar wanneer verschillende mensen de meting doen en wanneer een iemand meerdere metingen doet
- Er is hulp beschikbaar wanneer je met REPOS begint
- Bij 5 van de 10 gedragingen kijk je naar gezichtsuitdrukkingen, dus als iemand op een andere manier pijn toont is REPOS beperkt
- Doordat je drie metingen na elkaar doet, neem je onbewust je ervaring van de eerdere meting mee
- Naast de observatie geef je ook een cijfer tussen de nul en tien voor het gedrag. Zo kan je een extra informatie meegeven die belangrijk is voor het bepalen van het beleid.
Om te kunnen werken met REPOS heb je de juiste kennis nodig. Voor informatie over trainingen en train de trainer bijeenkomsten mail je naar Leerhuizen Palliatieve Zorg.
E-Module voor REPOS
Betrouwbaar scoren met de REPOS vereist enige training. Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam biedt daarom een online trainingsprogramma aan om de REPOS pijnobservatielijsten te leren gebruiken. De e-module is gratis te volgen.
Je dient hiervoor inloggegevens aan te vragen. Ga naar de website van Comfort Assessment voor meer informatie. Of vraag via die website inloggegevens voor de e-module REPOS aan.
Downloads
< Overzicht Pijnobservatielijsten en tools