Toon zoekbalkToon menu

Grensoverschrijdend gedrag

LFB ondersteunt bij pesten

Uit bijeenkomsten van de LFB bleek dat veel mensen met een (licht) verstandelijke beperking te maken hebben (gehad) met pesten. De meeste zijn gepest en een aantal pesten zelf.

In gesprekken met Stichting Aandacht voor Pesten is de ernst van de problematiek onderkend en is er een plan van aanpak ontwikkeld om deze problematiek bespreekbaar te maken. Voor oudere mensen met een (licht) verstandelijke beperking en voor jongeren.

Centraal daarbij is het verhaal van de mensen met een (licht) verstandelijke beperking zelf. Samen met Stichting Aandacht voor Pesten is in het afgelopen jaar een pilot uitgevoerd.

Ervaringsdeskundigheid tegen pesten

De inzet van ervaringsdeskundigheid is van cruciaal belang. Vier ervaringsdeskundigen zijn uitgebreid getraind om samen met een coach/trainer, gastlessen, thema avonden/middagen en workshops te verzorgen.

In samenwerking met de coördinator van LFB Scholing en Training onderzochten de ervaringsdeskundigen, samen met hun eigen coach, hoe zij de opgedane ervaringen met de gastlessen en thema avond/middag het beste in kunnen zetten.

Dat leidde tot een modulair aanbod van gastlessen, workshops (themacafe’s) en vervolgbijeenkomsten. Deze kunnen afgenomen worden door VSO scholen en zorgaanbieders.

Wat biedt de LFB aan?

Thema avond/middag

Een thema avond/middag is een bijeenkomst voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking waar men met elkaar kan praten over verschillende onderwerpen.

Vanuit ervarend leren met de deelnemers. In gesprek gaan over pesten zelf. Wat het is? Wat doet het met jou of anderen? En hoe kun je het bespreekbaar maken?

Het programma duurt 2 uur. Er wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. De aanpak is interactief, het is modulair opgebouwd en er kan eenvoudig worden ingespeeld op de ervaringen en het niveau van de aanwezigen.

De avond/middag wordt verzorgd door een ervaringsdeskundige en een coach- trainer van de LFB.

Gastles VSO school

Deze les wordt verzorgd door een ervaringsdeskundige en een coach- trainer van de LFB. De aanpak is praktisch en interactief.

Ook hierbij geldt: vanuit ervarend leren met de deelnemers. In gesprek gaan over pesten zelf. Wat het is? Wat doet het met jou of anderen? En hoe kun je het bespreekbaar maken? 

Afhankelijk van het niveau van de leerlingen duurt een gastles van 45 min. tot 1,5 uur.

Er wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. De aanpak is interactief, het is modulair opgebouwd en er kan eenvoudig worden ingespeeld op de ervaringen en het niveau van de aanwezigen. De gastlessen worden zoveel mogelijk op maat gemaakt en aangepast aan het niveau.

Workshops

In vier bijeenkomsten wordt er uitgebreid gesproken over pesten.  Er komen verschillende onderwerpen aanbod zoals:

  • Aandacht voor mijn verhaal
  • Aandacht voor mijn eigen kracht
  • Aandacht voor social Media en cyberpesten
  • Ik ben goed zoals ik ben.

Deze bijeenkomsten worden verzorgd door een ervaringsdeskundige en een coach- trainer van de LFB. 

Ook in de workshops wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. De aanpak is interactief, modulair opgebouwd en er kan eenvoudig worden ingespeeld op de ervaringen en het niveau van de aanwezigen. 

De bijeenkomsten duren 4 uur.

Kosten

Voor alle bijeenkomsten worden de volgende uurtarieven (exclusief reiskosten) gehanteerd:

  • Ervaringsdeskundige:  € 35,00 per uur
  • Coach-trainer:   € 65,00 per uur

Meer weten over dit project?

Gepest en dan logo LFB

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.