Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Inclusie voor Carola - gesprek bij de Rozelaar

De Rozelaar zet zich in voor inclusie van mensen met een verstandelijke beperking in de wijk. Bijvoorbeeld voor Carola. Mireille de Beer praat met Carola over wat inclusie voor haar betekent.

Interview door Mireille de Beer

Medicatie om rustig te worden

Interview inclusie Rozelaar

Carola is 50 jaar geleden geboren in Apeldoorn. Toen Carola 1 jaar was kreeg ze hersenontsteking. Tot haar negende heeft ze thuis gewoond, toen kwam ze terecht in een Van Arkel instituut in Soest. Dat was geen fijne tijd. Ze had veel epilepsie aanvallen. Daardoor had ze veel last van spanningen in haar hoofd. In het instituut zeiden ze dat ze zich niet moest aanstellen. Ze gaven haar medicatie om rustig te worden. Rust is voor Carola inderdaad belangrijk, maar liever zonder medicatie. Toen ze 21 was is Carola weer bij haar ouders gaan wonen tot haar 33e. In 1999 is ze gaan wonen in Kootwijkerbroek bij de Vijgenboom en in 2009 in Voorthuizen bij De Rozenhof.

Contacten in de wijk

Carola doet nu technisch werk op een werkplaats. Ze maakt er onderdelen voor kasten. Ze woont graag in Voorthuizen. Het is een ondernemend plaatsje en er valt genoeg te beleven. Ze vindt bijvoorbeeld de kermis erg leuk. Om de zaterdag doet ze met een vrijwilligster wat leuks, ze bedenken samen steeds iets nieuws. Ook deelt Carola de wijkboekjes uit. Dat levert veel contacten en leuke gesprekken op. Op eigen initiatief is ze naar de buren gegaan om zich voor te stellen. Nu heeft ze regelmatig contact met Roelie, een vrouw in haar buurt. Roelie speelt blokfluit en Carola zingt. De muziek ontspant haar. Ook met de benedenbuurman heeft ze goed contact. Hij heeft geholpen met het aanleggen van de tuin.

Buurtactie

De Rozenhof heeft zelf in de buurt een leuke actie georganiseerd. De bewoners hebben flyers uitgedeeld en buurtbewoners uitgenodigd voor een kopje koffie, thee of fris. Daar hadden ze een grote kar voor geregeld. Carola heeft toen cakejes gebakken. Zo kon de buurt op een ongedwongen en gezellige manier kennismaken met de bewoners. En andersom natuurlijk. Ook de kerk is voor Carola erg belangrijk. Omdat ze gelooft in Gods woord. Ze leert er veel mensen kennen en verzorgt er ook het glaasje water voor de Dominee.

Helpen of bemoeien

Carola wil graag bij de De Rozenhof blijven wonen. Ze houdt niet van de veranderingen en ze heeft het hier naar haar zin. Met haar medebewoners heeft ze goed contact. Ze houdt van gezelligheid en zit graag in de huiskamer. Ook het contact met de begeleiding is goed. Ze hebben duidelijk afspraken met elkaar en dat is fijn, want Carola houdt van duidelijkheid. Ze krijgt vaak complimenten over de dingen die ze goed doet. Toch vindt ze het soms moeilijk om het verschil te zien tussen ‘helpen’ en ‘bemoeien’. Daar praat ze dan over met de begeleiding en dan is het meestal weer opgelost.

Eigen brievenbus

Carola is blij met haar eigen brievenbus. Ze heeft een eigen sleutel van de  brievenbus en haar appartement. Ze wil graag zo zelfstandig mogelijk zijn. Maar ze zou ook niet helemaal alleen willen wonen, want ze vindt het moeilijk om zichzelf te vermaken. Er zijn afspraken dat de bewoners niet zomaar elkaars woning mogen binnenkomen. Alleen begeleiders hebben een loper, maar ook zij lopen nooit zomaar naar binnen.

Praatje maken

Rust is erg belangrijk voor Carola, maar omgaan met mensen ook. Vooral buiten De Rozenhof zou ze wel wat meer contacten willen. Belangrijk is om dit in kleine stappen te doen. Je hoeft niet elke dag bij je buren op de koffie, een praatje maken is ook waardevol. Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken.

Lees de tips van Henriëtte, Carola's begeleider voor contact maken in de buurt

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.