Toon zoekbalkToon menu

Juridische kennis: zo zit het!

Als je in de zorg werkt, heb je met veel wetten en regels te maken. Deze geven de juridische relatie aan tussen mensen onderling of tussen mensen en organisaties. In je werk als begeleider heb je hier ook mee te maken. Jouw werk is ‘juridisch geregeld’. Aan de ene kant het verlenen van goede zorg en ondersteuning. Tegelijkertijd moet je ook rekening houden met de rechten van de cliënt. Zoals:

  • Wie mag het cliëntdossier inzien?
  • Kan de cliënt zelf beslissingen nemen over de zorg die hij ontvangt?
De cliënt zal niet altijd aangeven dat hij ergens recht op heeft. Daarom is het voor jou belangrijk om te weten wat de basis wet- en regelgeving is om zijn/haar privacy te beschermen.

Dit kan het thema voor jou betekenen

  1. je krijgt antwoord op veelgestelde vragen uit de praktijk;
  2. je vindt er tools die je direct kunt inzetten in je werk;
  3. je vindt er ervaringen uit de praktijk.

Rechten van de cliënt staan centraal

Het thema Juridische kennis: zo zit het! heeft de bedoeling om je hier verder bij te helpen. Gestart is met de onderwerpen ‘geheimhouding en privacy’ en ‘vertegenwoordiging'. Het komende jaar wordt er meer informatie over wetten en regels geplaatst.

Vul de poll in

Binnen dit thema plaatsen we steeds meer juridische onderwerpen. Naar welke informatie ben jij op zoek?

Ik ben op zoek naar informatie over:
 
35%
 
44%
 
20%
Aantal stemmen: 376

idee-tip-juridische-kennisDenk met ons mee

Wil je dit kennisdossier samen met ons en de VGN verder vormgeven? Of zijn er in jouw organisatie bruikbare producten die je kunt delen? Stuur dan een mail naar Tamara Streng via t.streng@vilans.nl.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Kim Olthof 14/7/2022

Ik ben zelf begeleider wonen Nachtdienst binnen onze instelling. Voor mijn collega wonen zoek ik informatie over wet- en regelgeving voor een bewoner met zeer complex gedrag. Er is sprake van handelingsverlegenheid, een zeer slechte (en gevaarlijke) persoonlijke hygiëne, zware gerichte agressie en bange medebewoners. Daarnaast wordt er niks gedaan door de organisatie behalve het erkennen. Maar de situatie is niet meer werkbaar. Dus vandaar mijn zoektocht naar publicaties die mijn collega kan gebruiken als onderbouwing, bij het eerstvolgende overleg.