Toon zoekbalkToon menu

Juridische Kennis: zo zit het!

Privacy App Jeugdhulp

Mag een cliënt zijn dossier inzien? Wat mag een hulpverlener doorvertellen aan andere hulpverleners of aan de ouders van een cliënt? De Privacy App Jeugdhulp en jeugdbescherming geeft antwoord op deze vragen. Hoewel de app op dit moment alleen informatie bevat voor jongeren, komt er later nog een deel bij voor professionals. 

privacy-app-jeugdhulpPrivacyrechten

Jongeren en professionals vinden in de app antwoorden op vragen over privacyrechten van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of professionals persoonsgegevens mogen opvragen en delen. 

Informatiebehoefte jongeren

Jongeren willen snel antwoord krijgen zodra ze een vraag hebben. Dit komt bijvoorbeeld door de WhatsApp-cultuur. Hierin staan jongeren de hele dag met elkaar in contact. Als ze een vraag hebben over privacy, dan verwachten ze ook dat daarop snel antwoord komt. De app houdt rekening met deze snelle informatiebehoefte. 

Informatiebehoefte professionals

Makers van de app kwamen erachter dat er bij professionals veel onzekerheid is over wat zij wel en niet met elkaar mogen delen over een samenwerking. De Privacy App is dan ook een hulpmiddel en brengt jongeren, professionals en hulpverleners met elkaar in contact. 

Ga naar de Privacy App

Animatiefilmpje

Wat kunnen jongeren verwachten van de app? In 60 seconden geeft dit animatiefilmpje je meer duidelijkheid. Bekijk het filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=9A3KJQKlMDI

Achtergrondinformatie

Het Ministerie van VWS, VenJ en BZK leverden de financiële bijdrage waarmee de app kon worden ontwikkeld. 

Bron: VGN

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.