Actief door vrijetijdskaart en netwerkcirkel
Gepubliceerd op: 27-02-2017
Laatst bijgewerkt op: 22-05-2025
Met de vrijetijdskaart en netwerkcirkel van Vanboeijen is het makkelijker voor cliënten met een verstandelijke beperking om actief te zijn. De vrijetijdskaart moedigt cliënten aan om meer te doen in hun vrije tijd. En in een netwerkcirkel verzamelen cliënten mensen die hen kunnen ondersteunen bij activiteiten. Op deze pagina lees je meer en vind je de documenten om ermee aan de slag te gaan.
In het kort
Type tool
Handreiking, Checklist
Voor wie
Verstandelijke beperking
Mate van ervaring
Ervaren
Vrijetijdskaart
Op de vrijetijdskaart vullen cliënten in wat ze al doen in hun vrije tijd en wat ze nog meer zouden willen doen. Dat doen ze samen met hun begeleider, hun ouders, hun activiteitenbegeleider, een vriend of vriendin of een vrijwilliger.
De cliënt hoeft niet altijd zelf mee te doen aan een activiteit. Misschien is het voor de cliënt genoeg om erbij te zijn en te kijken, te luisteren of te ruiken. Zo beleven ze wat er om hen heen gebeurt. Dat kunnen ze ook aankruisen bij de activiteiten op de kaart.
Een vrijetijdscoach krijgt een kopie van de ingevulde kaart. De vrijetijdskaart is onderdeel van het persoonlijk plan van de cliënt.
Netwerkcirkel
Behalve zelf meer doen kunnen cliënten ook een eigen netwerk opbouwen via een netwerkcirkel. Zo hebben ze mensen om zich heen die hen kunnen ondersteunen bij activiteiten.
Dat gebeurt via een aantal stappen:
- Je kijkt samen met je cliënt of er bij de gekozen vereniging een contactpersoon beschikbaar is.
- Is er geen contactpersoon? Dan vult de cliënt een netwerkcirkel-formulier in, in alle rust en zo nodig met hulp. Daarin geeft de cliënt aan met wie er al contact is en welke plek die personen innemen.
- Daarna beantwoordt de cliënt de volgende vragen:
- Wat wil ik graag gaan doen?
- Wie heb ik daarvoor nodig?
- Staan die personen in de cirkels?
- Een aantal namen komt op een lijst. De cliënt neemt zelf contact op met die mensen voor een cirkelvergadering. Tijdens zo'n cirkelvergadering probeert iedereen samen het antwoord te vinden op de vrijetijdsvraag. Daar zijn geen begeleiders bij. De mensen uit de cirkel zorgen samen voor de oplossing en de vrijetijdscoach kan daarbij helpen.
Hulp van vrijetijdscoach
De vrijetijdscoach helpt cliënten om activiteiten te doen en om nieuwe activiteiten te vinden. Heeft je cliënt hulp nodig om de vrijetijdskaart of netwerkcirkel in te vullen? Of wil je cliënt meer informatie? Dan kun je daarvoor de vrijetijdscoach inschakelen.
Over Vanboeijen
De ruim 1600 medewerkers van Vanboeijen ondersteunen en begeleiden meer dan 700 uitwonende cliënten met een verstandelijke beperking. Ze helpen hen met leren, wonen, werken en vrije tijd. Vanuit de missie 'samen werken aan persoonlijk perspectief' gaan ze daarbij uit van wat iemand kan en wil. Samen met ouders en begeleiders.