Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Leefstijltraining-PLUS

Leefstijltraining-PLUS is een individuele behandeling voor volwassenen met een LVB en problematisch middelengebruik.

Leefstijltraining-PLUS is een voor mensen met een licht verstandelijke beperking aangepaste versie van de individuele leefstijltraining. De leefstijltraining is een vorm van cognitieve gedragstherapie. In de leefstijltraining wordt de cliënt gemotiveerd andere, gezondere keuzes te maken, middelengebruik en verslavingsgedrag te doorbreken en een terugval in middelengebruik te voorkomen.

Leefstijltraining-PLUS bestaat uit acht thema’s. Over deze thema’s wordt niet alleen gepraat, maar ook geoefend door bijvoorbeeld rollenspellen. De thema’s kunnen naar gelang verder ‘persoonlijk ingekleurd’ worden, zodat de training goed afgestemd wordt op wat de cliënt nodig heeft. Begeleiders spelen hierin dus een belangrijke rol!

Download de handleiding

Download de implementatiehandleiding

Download de verantwoording

Download het werkblad alcohol

Download het werkblad cannabis

Download het werkblad coke

Download het werkblad gamen

Download het werkblad gamen voor PC

Bekijk een filmpje

Bekijk een filmpje waarin Niels vertelt over zijn ervaringen met Leefstijltraining-Plus.

https://www.youtube.com/watch?v=gixTdZ0_axI


Casus

Michael, Nick, Chris en Dylan wonen op dezelfde locatie voor beschermd wonen. Ze hadden niet veel contact met elkaar, totdat ze erachter kwamen dat ze dezelfde passie hadden. Ze waren allemaal supporter van dezelfde voetbalclub! Sindsdien kijken ze elke week samen voetbal op televisie. En drinken zij flink wat alcohol!

Michael heeft hierover gesproken met zijn persoonlijk begeleider, Monique. Hij zou eigenlijk wel minder willen drinken, maar: hoe gaat hij dat aanpakken? Geen gemakkelijke klus! Welke methodieken zouden Michael kunnen helpen om zijn gedrag te veranderen?​

Fase van verslaving

Fase
  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis
​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Leefstijltraining-PLUS is ontwikkeld door het Lectoraat GGZ-verpleegkunde van Hogeschool Inholland, in samenwerking met Brijder Verslavingszorg, Esdégé-Reigersdaal en ’s Heeren Loo Noord-Nederland. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, wat in de Nederlandse verslavingszorg de basis is voor behandeling en effectief gebleken is in het doorbreken van verslaving. 

Bij de aanpassing van de reguliere leefstijltraining is gebruik gemaakt van interviews met cliënten en hun sociaal netwerk, enquêtes onder hulpverleners en expertraadpleging. Op deze manier werd zo goed mogelijk gezorgd dat de training aansloot bij mensen met een LVB. De training is vervolgens gepilottest op bruikbaarheid en uitvoerbaarheid. Zowel behandelaren als cliënten waren hier tevreden over. 

Bronnen
•    De Haan, K., Wielenga, F., & Van Meijel, B. (2012). Leefstijltraining-PLUS. Alkmaar: Hogeschool Inholland. 
•    De Haan, K., Wielenga, F., & Van Meijel, B. (2016). ‘Middelenmisbruik door mensen met lichte verstandelijke beperkingen: de Leefstijltraining-PLUS’ in Van Meijel, B. (red). GGZ-Verpleegkunde in de praktijk. De Tijdstroom, Utrecht.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad LVB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.